Kunstenaar Kort 29

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

  • Je kunt veel over emoties en geestesziekten zeggen, maar je kunt er ook kunst van maken. Dat besloot de Italiaanse illustrator Federico Babina. In de serie Archiatric tekende hij in zestien werken visuele interpretaties van geestelijke aandoeningen, zoals schizofrenie, dementie en autisme.

  • Een Franse kunstenaar sluit zich op in een rots. Hij ziet het naar eigen zeggen als een innerlijke reis om erachter te komen hoe de wereld in elkaar steekt en een brok steen veroudert. Een week lang wil hij in de rots doorbrengen, waarna de kunstenaar weer tevoorschijn zal komen. Daarna wil hij met zijn eigen lichaam een paar eieren proberen uit te broeden. Bron: Volkskrant.
Abraham Poincheval © REUTERS

pak je kunst 

  • Geen peuken maar kunst. Voor het geld van een pakje sigaretten, trek je bij boekhandel Adr. Heinen in de Kerkstraat (Den Bosch) een klein beetje kunst uit een ouderwetse sigarettenautomaat. 25 kunstenaars uit de omgeving van Den Bosch hebben de pakketjes, met de afmetingen van een pakje sigaretten, gevuld. En wat er dan precies in zit? Dat blijft een verrassing! Bron: Brabants Dagblad
  • Meer dan tweehonderd gerenommeerde kunstenaars, waaronder Anish Kapoor, hebben zich verenigd in Hands Off Our Revolution. Het collectief belooft met radicale kunst te reageren op rechts-populisme.

kreten van kunstenaars

  • Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, beter bekend onder alleen zijn voornaam Michelangelo (Caprese, 6 maart 1475 – Rome, 18 februari 1564) was een Italiaans kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance.
  • Basquiat is vooral bekend van zijn heroïsch afgebeelde mannelijke figuren die hun handen richting hemel hieven. Hij heeft in 1987 nog meegemaakt dat er 23.100 pond voor werd betaald (nu omgerekend €27.000). 
    Sotheby's verwacht dat er dertig jaar later, om precies te zijn op 8 maart as., het rinkelende bedrag van omgerekend €19 miljoen voor wordt neergelegd. Bron: Quotenet.
Foto: Sotheby's