kunstenaar kort 28

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

 

kreten van kunstenaars

  • De Franse impressionistische kunstschilder Renoir werd geboren in Limoges, 25 februari 1841 en overleed in Cagnes-sur-Mer, 3 december 1919.  Zijn vader, een kleermaker met een groot gezin, vestigde zich in 1845 in Parijs. Al op zijn dertiende werkte Renoir als leerling-schilder. Hij schilderde bloemen op keramiek. Toen dit proces werd geautomatiseerd moest hij overstappen op andere objecten.

  • De FBI geeft na 80 jaar door Nazi's gestolen kunst terug. Het 17de eeuwse schilderij ‘jongeman als Bacchus’ (zie hierboven), gemaakt door de Nederlandse meester Jan Franse Verzijl (Gouda 1599-1647), is vandaag tijdens een ceremony in het Joods Historisch Museum in New York gepresenteerd. Het schilderij, een van de 400 stukken die ooit tot Sterns collectie behoorden, werd na een tip teruggevonden op een New Yorkse kunstveiling in mei 2015. Bron: AD

Het werk van de Nederlandse meester Jan Franse Verzijl.

GRATIS NAAR GEMEENTEMUSEUM

  • Het Gemeentemuseum Den Haag opent in het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 februari het landelijke feestjaar Mondriaan tot Dutch design. 100 jaar De Stijl. Zijne Majesteit de Koning opent zaterdag 11 februari de tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck – De uitvinding van een nieuwe kunst. Het museum is in verband met de voorbereidingen op deze opening de gehele zaterdag gesloten voor publiek. Om iedereen kennis te laten maken met de vernieuwende en verbindende kunst van De Stijl kunstenaars vieren we de opening op zondag 12 februari met diverse feestelijke activiteiten én met gratis entree!
  • CULTUURTIP: Kunst en Design in Rotterdam. Kunst- en designliefhebbers kunnen aanstaand weekend hun hart ophalen in Rotterdam. Zowel de designbeurs OBJECT Rotterdam als de kunstbeurs ART Rotterdam vinden vrijwel tegelijkertijd plaats. Een mooie combinatie voor een cultureel dagje uit.
  • Vanaf 21 maart 2017 is de museumcollectie weer compleet. Na 14 jaar keren de twee gestolen schilderijen terug naar het Van Gogh Museum: 'Zeegezicht bij Scheveningen' (1882) en 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' (1884/85) van Vincent van Gogh.

VERWACHT

  • De Amerikaanse kunstenares Iris Scott doet aan vingerverven voor gevorderden. Aan haar schilderijen komen geen penselen te pas. In nummer 30 (10 maart) van Kunstenaar Magazine lees je niet alleen een interview over haar en haar werk, maar ook een instructief artikel over haar techniek en hoe haar schilderijen tot stand komen.