Kunstenaar Kort 20

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

win een boek!

  • Tot en met 15 januari 2017 is in de Fundatie Zwolle de tentoonstelling Zie de mens te zien. In 100 werken van onder meer Kokoschka, Brancusi, Schad, Picasso, Nussbaum, Bacon, Goldin, Trecartin, Dumas, Richter en Rauch toont Zie de mens hoe kunstenaars er de afgelopen eeuw in zijn geslaagd via de schijnbaar eenvoudige, overzichtelijke vorm van het portret de rijkdom en complexiteit van de moderne wereld op te roepen. ‘Zie de mens’ is samengesteld door kunstcriticus Hans den Hartog Jager (foto hieronder).
    In het boek Zie de mens wordt dit zichtbaar gemaakt door honderd portretten bij elkaar te brengen, telkens van één mens en uit elk jaar één. Zo ontstaat een fascinerend overzicht van de visie op de mens van de afgelopen honderd jaar. Het boek toont de meest uiteenlopende artistieke en sociale gebeurtenissen, van de nasleep van de Eerste Wereldoorlog tot de opkomende abstractie, van de Tweede Wereldoorlog tot het feminisme en van de celebrity-cultuur tot de selfie. Lezers van Kunstenaar Magazine kunnen 1 van de 3 gratis boeken winnen. Stuur een mail naar info@kunstenaarmagazine.nl en laat ons weten hoe jij de mens ziet. Wie weet wint jij dan wel een exemplaar van Zie de mens.

inspiration 4art magazine 2016

  • Ieder jaar geeft 4art - een organisatie van speciaalzaken voor de kunstenaar - een magazine uit. Niet digitaal maar op papier gedrukt. Boordevol inspirerende artikelen over onder andere kunstenaars, musea, technieken en kunstenaarsmaterialen. Lees over kunstenaars Nikki van Es, Mark van Praagh en Jur Strelitski. Er wordt vooruitgekeken naar documenta 14, in 2017 in zowel Kassel als Athene. Verder mbo'ers die zich laten inspireren in musea, drie kunstenaarsportretten en een artikel over het nieuwe museum Voorlinden. Welk penseel te kiezen, hoe Instagram in te zetten als kunstenaar en nog veel meer interessante artikelen. Laat je inspireren en vraag naar het 4art magazine bij je 4art-winkelier!
  • De Tweede Kamer wil opheldering over de verkoop van twee kunstwerken door leden van het Koninklijk Huis. De opbrengst, naar schatting enkele miljoenen euro's, was voor de Oranjes zelf.

  • Bart Kok, Mike Pratt, Tanja Ritterbex en Sam Salehi Samiee zijn de winnaars van de Koninklijke Prijzen van de Vrije Schilderkunst van dit jaar. Koning Willem-Alexander reikte de aanmoedigingsprijzen (6500 euro) uit in het Paleis op de Dam.

  • Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch is samen met het Prado in Madrid genomineerd voor een Global Fair Art Award. De nominatie is voor de exposities met werken van Jeroen Bosch die beide musea hebben gehouden.

  • Het World Design Evenement, een nieuw vierjaarlijks designfestival dat parallel aan de Dutch Design Week (DDW) 2017 wordt gehouden, moet tijdens de eerste editie maar liefst 400.000 bezoekers trekken, dat is inclusief de belangstellenden voor de DDW. De gemeente Eindhoven heeft vier ton gereserveerd voor het evenement dat met een begroting werkt van in totaal 1.2 miljoen euro. (Bron: Eindhovens Dagblad)

  • Edelsmid en beeldend kunstenaar Joop Falke is  op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oss overleden. Hij was ontwerper van sieraden, plastieken en beelden van diverse materialen. Falke maakte veel werk voor kerken en gebouwen in het hele land. (Bron: Brabants Dagblad)