Kunstenaar Kort 157

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Open de musea en de presentatie-instellingen

Wij, kunstenaars, kunstprofessionals en kunstliefhebbers constateren

Dat de nog langere sluiting de sector onherstelbaar beschadigt.
De sluiting van expositieplekken betekent kapitaalvernietiging, zowel in materiële als immateriële zin.
Kunstenaars verliezen hun afzetmarkt, kunstprofessionals hun werk, het kunstpubliek (jong en oud) verliest de blik op een ander perspectief.
Door tijdsloten, reguleren van bezoekersstromen en het ventileren van zalen kunnen musea volgens de regels van het RIVM veilig open.

en verzoeken

Dat musea en instituten zo snel mogelijk hun deuren voor publiek kunnen her-openen. Hierdoor kunnen kunstenaars en kunstprofessionels eindelijk hun werk weer uitoefenen en kan kunst door iedereen gezien worden. Zodat kunst weer een essentieel onderdeel van onze samenleving kan worden.
https://museaweeropen.petities.nl/

  • De Nachtwacht. Letterlijk de grootste uitdaging voor het team van Het Geheim van de Meester tot nu toe. En nu ook de jouwe! Voor alle hobbyisten, pro’s, kopiisten en lockdownschilders: dit is de kans om jouw nachtwacht te laten stralen! Maak een kunstwerk geïnspireerd op de Nachtwacht en doe mee aan de kunstwedstrijd van Het Geheim van de Meester.

  • Vanaf donderdag 20 januari is de museumshop van het Bonnefanten geopend als Museumwinkel XL. Museumwinkel XL is net als andere niet-essentiële winkels gratis toegankelijk en bezoekers zijn welkom om via een routing langs verschillende showrooms met merchandise op drie verdiepingen, onze tijdelijk uitgebreide shop en assortiment te ontdekken. Het museum heet iedereen van harte welkom voor een unieke winkelbeleving in de Bønnefånten Museibutik. Openingstijden zijn van 11:00 tot 17:00 uur.

  • In de Sint-Godelieveabdij in Brugge kan je voortaan een 17e-eeuws schilderij bekijken van het "miraculeus genezen" meisje Joanna De Labaye. Het schilderij toont een doodziek 11-jarig meisje uit Gent dat op voorspraak van Sint-Godelieve genezen werd van een ernstige keelkwaal. Als dank voor die miraculeuze genezing schonken de ouders een portret van hun dochter aan de abdij. Toerisme Vlaanderen kocht het schilderij van de Nederlandse familie Wöllenstein. Die was eigenaar van het portret na verschillende omzwervingen, zelfs tot in de Verenigde Staten. 

  • Een villa kopen met een originele muurschildering van Caravaggio op het plafond? Je moet er wel 471 miljoen euro voor neertellen. Voorlopig raakt de villa nog niet verkocht. Casino di Villa Boncompagni Ludovisi ligt midden in Rome, tussen de Trevifonteinen en Villa Borghese, verscholen achter hoge muren. Het bouwwerk, in de volksmond beter bekend als Villa Aurora, werd in de zestiende eeuw op vraag van kardinaal Francesco Maria Del Monte opgetrokken en werd in 1621 verkocht aan kardinaal Ludovico Ludovisi. Op een online veiling raakte het pand niet verkocht. De Italianen wachten gespannen af wie de nieuwe eigenaar wordt.