Kunstenaar Kort 156

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Aan de hand van 9 thema’s wordt in de tentoonstelling Vergeet me niet de portretkunst van de Renaissance getoond in het Rijksmuseum. Nu het museum gesloten is brengt het museum de tentoonstelling naar jou! In het thema ‘Teken mij’ ontdek je de tekeningen achter de portretten. Conservator Ilona van Tuinen licht in deze video vier bijzondere tekeningen uit. Zoals de vroegste tekening van een zwart persoon in de West-Europese kunst. 
  • Ook het topstuk van het Rijksmuseum, de Nachtwacht van Rembrandt, kun je nu van thuis uit in detail bekijken. Het Rijksmuseum plaatste namelijk de meest gedetailleerde foto van het werk online. De afbeelding is samengesteld uit 8430 foto's en is 717 gigapixels groot. Om deze afbeelding te maken zijn met een 100-megapixel Hasselblad H6D 400 MS-camera 8439 individuele foto’s van 5,5cm x 4,1cm gemaakt. Deze zijn daarna door middel van kunstmatige intelligentie aan elkaar geplakt tot een grote afbeelding. Dat leverde een bestand van 5,6 terabyte op.
  • De AkzoNobel Foundation viert 25 jaar kunst verzamelen met de jubileum tentoonstelling ALL EYES | We are the collection!  De tentoonstelling toont werken uit de collectie toen en nu. Kunstwerken die kakelvers uit het atelier komen, hangen zij aan zij met vroege aankopen. In de hoofdgalerij van ALL EYES staat de mens centraal. Je kunt er je ogen uitkijken, maar zult onvermijdelijk ook bekeken worden. Als een boulevard voor flaneurs loopt deze galerij door de tentoonstelling en laat de mens in al haar facetten zien. Via zijstraten en pleinen kom je terecht bij kunstwerken uit de collectie die nooit eerder naast elkaar getoond werden en verrassende verbindingen in de tijd leggen, of kunstwerken die thematisch bij elkaar horen en werken die kleine oeuvres vormen.

  • Drawing Center Diepenheim toont nog tot 27 februari het werk van Susan Inglada (ES, 1983)/ De kunstenares maakt grootschalige tekeningen opgebouwd als collages, die zich aan de muur of als decorstukken vrij in de ruimte bevinden. De voorstellingen bestaan uit cartooneske mensfiguren, stereotype karakters, die dikwijls met elkaar verwikkeld zijn in wringende maar ook humorvolle constellaties.

  • In het Louwman Museum ontdek je de grootste collectie auto gerelateerde schilderkunst, illustraties, affiches, sculpturen en trofeeën ter wereld. Ervaar 150 jaar kunst in beweging. Tot 30 januari kun je er nog de expositie ‘Automobiles Extraordinaires’ bezoeken. Voor het eerst zijn de zeven meest iconische Franse automobielen uit het beroemde Château de Compiègne buiten Frankrijk te bewonderen. Unieke voertuigen uit de periode 1878 tot 1911 die nog volledig in authentieke en ongerestaureerde staat verkeren.

  • De markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots, Aad de Haas (Rotterdam, 1920 – Schaesberg, 1972), zou 100 jaar zijn geworden in 2020. SCHUNCK Museum in Heerlen, Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam organiseren daarom een estafette aan tentoonstellingen die Aad de Haas en zijn werk vanuit verschillende perspectieven belichten.