Kunstenaar Kort 155

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • De winnaar van de internationale schilderwedstrijd Painting of the Year 2021 is bekend. Uit 882 ingezonden schilderijen van 416 kunstenaars uit meer dan 20 verschillende landen is ‘I Dreamt Of Paris Again Last Night' van Seppe de Meyere uit België verkozen tot Painting of the Year 2021. De kunstenaar wint € 2021. Ilgonis Rinkis wint de publieksprijs van Painting of the Year 2021 met haar schilderij 'My love – just a one more “stroke”'. De jury van Painting of the Year beoordeelde in eerste instantie alle 882 inzendingen digitaal en bepaalde zo de 50 genomineerden. Uit de 50 beste ingezonden werken koos de vakjury uiteindelijk de finalisten en winnaar.Met de verkiezing Painting of the Year beoogt de organisatie de waardering en aandacht voor schilderkunst in het algemeen en de naamsbekendheid van de deelnemers in het bijzonder (internationaal) te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilderkunst realiseren.

  • In Spanje is een klein olieverfschilderij dat eerder dit jaar bij een veiling aangeboden werd voor 1.500 euro, maar niet verkocht geraakte, erkend als cultureel erfgoed. Dat komt omdat experten intussen vermoeden dat het om een werk gaat van de Italiaanse grootmeester Michelangelo Merisi da Caravaggio. Op die manier zou het nu meer dan 50 miljoen euro waard zijn. 

  • Speciaal voor de kerstvakantie gaat het Fries museum twee weken lang vanaf 27 december op maandag én een uur eerder open. Met een metershoge kerstboom in de museumhal, creatieve knutselactiviteiten en uiteenlopende tentoonstellingen is er van alles te doen voor jong en oud. Bezoekers kunnen op 28 en 29 december live meekijken terwijl Ernesto Lemke, bekend van Legomasters en Sterren op het Doek, een legokunstwerk maakt in de hal. Deze kerstvakantie is tevens de laatste mogelijkheid om Icons te bewonderen. De iconische portretten van o.a. Hockney, Malala, Freud en Audrey Hepburn zijn nog t/m 9 januari 2022 te zien op het Europese vasteland. Reserveer tijdig een entreeticket via www.friesmuseum.nl/tickets.

  • Kunstenaars uit de hele wereld komen al tien jaar speciaal naar de geboortestreek van Vincent van Gogh om zich te verdiepen in zijn werk en persoonlijk leven. Zo ook Diana Roig uit Rotterdam. De beeldend kunstenaar logeerde wekenlang in Zundert en verkende de natuurgebieden in de buurt. Samen met 66 andere kunstenaars exposeert Diana Roig in het Stedelijk Museum in Breda, waar de tentoonstelling 'Vanwege Vincent' tot eind april is te zien. De afgelopen tien jaar verbleven alle betrokken kunstenaars in en om Zundert om 'hun' Van Gogh-inspiratie te vinden.

  • In 2021 is het precies 500 jaar geleden dat de Italiaanse schrijver Lodovico Guicciardini (1521-1589) geboren werd. Deze bijzondere verjaardag laat het Antwerpse Museum Plantin-Moretus niet onopgemerkt. Met de expo Komt een Italiaan naar de Nederlanden keren we met de bestseller van Guicciardini terug naar de welvarende Nederlanden van de 16de eeuw. In 1567 publiceert Guicciardini zijn bestseller: Descrittione di tutti i Paesi Bassi. In dit opmerkelijke boek beschrijft hij de economie, staatkunde, taal, flora, fauna en volksaard van de welvarende Nederlanden. Het boek wordt meer dan 60 keer uitgegeven, bij verschillende drukkers.