Kunstenaar Kort 154

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Het woonhuis van Pieter Teyler (1702-1778 ) is na een grondige restauratie bij het Teylers museum betrokken en opengesteld voor het publiek per 5 december 2021. Teyler liet zijn vermogen en huis na aan een stichting die als doel had het leven van iedereen te verbeteren. Daaruit kwam onder meer Teylers museum voort, dat in 1784 opende. In opdracht van Teylers museum brengt kunstenaar en fotograaf Johan Nieuwenhuize als eerste 'artist in residence' het proces van de restauratie van het woonhuis van Pieter Teyler in beeld. In het Prentenkabinet van het Museum is van 20 november tot 16 januari een selectie van zijn foto's te zien.

  • De raad van toezicht van Kunsthal Rotterdam benoemt Marianne Splint per 14 februari 2022 tot algemeen directeur/ bestuurder. Zij zal verantwoordelijk zijn voor de strategische en artistiek inhoudelijke koers. Zij zal verantwoordelijk zijn voor de strategische en artistiek inhoudelijke koers, in samenwerking met zakelijk directeur/bestuurder Herman van Karnebeek die verantwoordelijk is voor de commerciële bedrijfsvoering. 
  • De Nederlandse staat trekt 150 miljoen euro uit voor de aankoop van De Vaandeldrager van Rembrandt. Daarmee komt het topstuk waarschijnlijk naar Nederland. Ook de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds betalen mee. De Vaandeldrager is nu nog in handen van de Franse bankiersfamilie Rothschild. Gisteren werd al bekend dat de Franse regering afziet van de aankoop en een exportlicentie wil afgeven. Het Rijksmuseum liet daarop weten alles op alles te willen zetten om het schilderij te verkrijgen, maar niet over voldoende geld te beschikken. In 2019 hing het stuk - het belangrijkste werk van Rembrandt dat nog in particuliere handen is - op een expositie in het Rijksmuseum. Toen werd de waarde geschat op 165 miljoen euro. De Vereniging Rembrandt draagt 15 miljoen euro bij, het Rijksmuseum Fonds 10 miljoen en de Nederlandse staat zal 150 miljoen neerleggen, waarvan 19 miljoen afkomstig is uit het museaal Aankoopfonds.

  • Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie lopen als een rode draad door het oeuvre van Paula Rego (1935). In haar figuratieve werk belicht ze persoonlijke worstelingen, waaronder een jarenlange depressie, maar ook sociaal-maatschappelijke problematiek zoals de achtergestelde positie van vrouwen en de strijd om het recht op abortus. Kunstmuseum Den Haag presenteert in samenwerking met Tate de grootste overzichtstentoonstelling van Paula Rego tot nu toe, met meer dan zeventig schilderijen, collages, etsen en tekeningen.

  • Over twee maanden gaat Jakunst de eerste 40.0000 kunstbiljetten in omloop brengen. Ze zijn echt geld waard en kunnen gebruikt worden bij de aankoop van kunst. Als je lid van Jakunst wordt, kan je met een werk op die 40.000 kunstbiljetten komen. Je mag foto’s van twee werken insturen. Als jouw kunstwerk wordt gekozen, krijg je heel veel publiciteit en komt je kunst in handen van meer dan 40.000 kunstliefhebbers. 

  • Het bekendste schilderij van Nederland blijkt na al die eeuwen nog een verrassing in huis te hebben: onder de verflagen van De Nachtwacht is een tot nu toe onbekende schets voor het schilderij gevonden. Dat maakte het Rijksmuseum woensdagochtend bekend bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek dat de afgelopen tweeënhalf jaar op zaal in de Eregalerij van het museum werd gedaan. In de schets is volgens het Rijksmuseum te zien hoe Rembrandt zocht naar de juiste compositie voor het enorme schilderij.