Kunstenaar Kort 153

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • De kaars in de kunst, dit originele thema staat centraal in de tentoonstelling 'Kaarslicht' in Museum Gouda.  Rembrandt van Rijn, Gerard van Honthorst en Godefridus Schalcken gebruiken de kaars in een groot aantal van hun schilderijen als directe of indirecte bron van licht. Hiermee weten zij de toeschouwer nog altijd te betoveren en hen als het ware de voorstelling in te trekken. aat je verwonderen en maak kennis met de wijze waarop kunstenaars uit de Lage Landen, vanaf de zestiende tot en met de negentiende eeuw, met behulp van kaars- en toortslicht een bijzondere sfeer in hun werk weten te suggereren.
  • Het Fries Museum heeft een foto van een tweejarige Margaretha Zelle weten te bemachtigen. Daarmee is het de oudste foto uit de collectie van het museum van de vrouw die later door het leven zou gaan als Mata Hari. De foto werd samen met andere persoonlijke bezittingen van Mata Hari aangeboden door Veilinghuis de Zwaan in Amsterdam. Naast het portret van de kleine Margaretha kocht het Fries Museum ook een foto van haar vader, de Leeuwarder zakenman Adam Zelle, uit 1858. Beide foto’s zullen eerst worden gerestaureerd. De foto vormt een mooie aanvulling op de Mata Hari-collectie van het Fries Museum. 
  • Een portret van Ni Sadri, de beroemde Balinese Legong-danseres, is dinsdagavond voor 755.200 euro gekocht door een particuliere verzamelaar uit Singapore. Dat maakte het Zeeuws Veilinghuis woensdagmorgen bekend. De Nederlandse schilder Willem Hofker (1902-1981) portretteerde Ni Sadri in 1938 in haar danskostuum in zijn atelier op Bali. De opbrengst van driekwart miljoen euro is de op twee na hoogste veilingopbrengst ooit voor een werk van Hofker.

  • Al meer dan tien jaar betrekken Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck (Atelier NL) lokale gemeenschappen bij hun projecten, waarin ze verhalen onthullen over de aarde en alles wat ze voortbrengt. De lopende expositie Earth Alchemy - 15 Years of Digging geeft - voor het eerst - een overzicht van hun volledige werk. Museum van Bommel van Dam slaat nu nogmaals de handen ineen met het design duo en doopt de eerste week van december om tot Earth Week.

  • Vanaf 27 november 2021 tot en met 31 juli 2022 presenteert het nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden de tentoonstelling EKWC@Princessehof: Meekyoung Shin. De tentoonstelling laat nieuw werk zien van Meekyoung Shin (Zuid-Korea, 1967), waarin ze de grenzen opzoekt tussen natuur en kunst. Voor haar nieuwe Megalith Series liet ze zich inspireren door de schepping van steen uit klei.

  • Marenne Welten (1959) is een beeldend kunstenaar met wortels in Breda. Ze maakt schilderijen opgebouwd uit smeuïge lagen witte olieverf, waaruit in kleur een ruimte of persoon opdoemt. Stemmige collages in dekkende waterverf, waarin figuratieve voorstellingen door elkaar lopen. De gelaagde beelden van Welten ontstaan vanuit herinneringen en associaties en de emoties en verlangens die daarmee gepaard gaan. Je kunt nu haar expo 'House of Men' bezoeken in Stedelijk Museum Breda.