Kunstenaar Kort 152

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Laat je inspireren door de (oud-)Hollandse architectuur en teken de leukste huisportretjes! Als architect tekent Carla Kamphuis al jaren strakke plattegronden en realistische gevels. Maar in je vrije tijd is het des te leuker om de teugels te laten vieren en huizen te tekenen die niet perfect in verhouding zijn – en die juist hun charme ontlenen aan een scheve lijn. In Huisportretjes tekenen ontdek je hoe je de leukste huisportretjes tekent met je potlood, fineliner of brushpen. Dit boek laat zien dat ook jij de leukste tekeningen kunt maken. Kun je een rechthoek en een cirkel tekenen? Dan kan je ook een huis tekenen. De (oud-)Hollandse architectuur – maar ook jouw eigen huis – vormt een bron van inspiratie! Teken mee als een echte architect! Carla Kamphuis  is architect, ontwerper en bestsellerauteur van meerdere creatieve boeken. Naast het ontwerpen van gebouwen gebruikt zij haar creativiteit ook voor haar passies tekenen en brushlettering. Hier geeft zij ook (online) workshops over.
    Carla Kamphuis | ISBN: 9789043922098 | Prijs: €20

  • Kunstenaar Philip Akkerman heeft in opdracht van Teylers Museum 6 portretten gemaakt van Pieter Teyler, de grondlegger van het museum. Pieter Teyler (1702-1778) was een Haarlemse zijdehandelaar, bankier en ondernemer. Als aanhanger van de Verlichting liet hij zijn geld en huis na aan een stichting die als doel had de wereld te verbeteren, onder meer door het aanmoedigen van wetenschap en kunst. Na zijn dood besloot de stichting een museum aan zijn huis vast te bouwen: de Ovale Zaal, die in 1784 opende. Teylers Museum, het eerste museum van Nederland, was geboren. De portretten van Akkerman zijn vanaf 5 december te zien in Pieter Teylers Huis, de nieuwe vleugel van Teylers Museum waar de verlichtingsidealen van Teyler en hoe actueel die nog zijn, centraal staan.
  • Het schilderij 'Ja Toch' van de Heemskerkse schilder Marten Fischer bracht € 4000 op op het Spijkerbroekengala. De opbrengst gaat naar de goede doelen van het gala van dit jaar, Stichting Onky Donky en Stichting Terre-Rett Syndroom Fonds. 
Kopie (links) en origineel (rechts).
  • Dinsdag 9 november werd een kopie van de Mona Lisa geveild in Parijs. Het schilderij dateert uit 1600 en is dus wat jonger dan het origineel uit 1518. De kopie bracht wel € 210.000 op, meer dan het veilinghuis had geschat. Wie de koper is van deze fake Mona Lisa, is nog niet geweten. 

  • Christo en zijn in 2009 overleden vrouw Jeanne-Claude wilden al sinds de jaren zestig de Arc de Triomphe aan de kop van de Champs-Élysées inpakken. De kunstenaar overleed vorig jaar. Dit jaar ging zijn wens posthuum in vervulling. De ingepakte Arc de Triomphe in Parijs is naar schatting door 6 miljoen mensen bezocht. Er was meer dan 25.000 vierkante meter recyclebaar polypropyleen stof en 3000 meter touw en kabel nodig om het monument van 50 meter hoog te verpakken.