Kunstenaar Kort 151

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Het Van Gogh-schilderij getiteld ‘Meules de blé’ is na meer dan 100 jaar opnieuw publiek tentoongesteld. Het schilderij werd ooit in beslag genomen door nazi-officieren en werd nadien onrechtmatig doorverkocht. Het doek wordt binnenkort geveild en moet naar verluidt 30 miljoen dollar (25,8 miljoen euro) opbrengen. De opbrengst wordt verdeeld onder de erfgenamen van de Joodse kunstverzamelaars die het kunstwerk aanvankelijk claimden.

  • Schilder Liesa Wiersma voltooide haar exacte kopie van De Nachtwacht van grootmeester Rembrandt. De opdracht kaderde binnen het tv-programma 'Het geheim van de meester'. Wiersma werkte de hele zomer om haar deadline te halen. De uitdaging was extra groot aangezien haar atelier middenin het Rijksmuseum was opgebouwd. Bezoekers keken de kunstenaar afgelopen maanden letterlijk op de vingers en konden de reconstructie vergelijken met het origineel, dat recht tegenover haar werk hing.

  • tekst

  • Met 50% korting naar de Nationale Kunstdagen. 185 kunstenaars exposeren op zaterdag 6 en zondag 7 november prachtige kunst in alle kleuren, vormen en maten tijdens de Nationale Kunstdagen in Gorinchem. Lezers van Kunstenaar Magazine krijgen 50% korting op een toegangskaart bij gebruik van de code KM21 via www.kunstdagen.nl/bezoeken.

  • In Den Haag is de grootste muurschildering van Nederland in de maak. De schildering is van de hand van het kunstenaarsduo Studio Giftig, Kaspar van Leek en Niels van Swaemen. De muurschildering in de Haagse Moerwijk maakt deel uit van het project Music & Murals waarbij een liedje van Nederlandse artiesten wordt vereeuwigd in hun eigen stad. De schildering is een beeldende vertaling van het nummer. In Den Haag gaat het om een song van DI-RECT. Welke song? Dat is nog even geheim. 

(c) Omroep West
  • Drie jaar geleden versnipperde het werk 'Girl with the Balloon' van Banksy zichzelf op een veiling. Donderdag 15 oktober werd het in versnipperde toestand opnieuw verkocht op een veiling. Drie jaar geleden betaalde een onbekende bieder 1,18 miljoen euro voor het onbeschadigde kunstwerk. Deze keer werd er uiteindelijk 21,9 miljoen euro geboden voor het kapotte doek. 

  • In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Ter ere van dit jubileum nodigt het Mondriaanhuis iedereen die van schilderen houdt uit om mee te doen aan schilderwedstrijd Lef! De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 6 maart 2022. Deelnemers kunnen t/m zondag 6 februari 2022 hun werk inleveren. Een deskundige jury zal een selectie maken van inzendingen die tijdelijk geëxposeerd zullen worden in het Mondriaanhuis.