Kunstenaar Kort 150

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

 • Op een veiling in Hongkong is een schilderij van Vincent van Gogh voor omgerekend bijna 7,9 miljoen euro van eigenaar gewisseld, meldt veilinghuis Sotheby’s. Van Gogh1853-1890) maakte het schilderij in 1886 kort na zijn aankomst in Parijs. Het was voor het eerst in meer dan twintig jaar dat een bloemstilleven van zijn hand uit deze periode onder de hamer kwam. In vergelijking met Van Goghs portret van dokter Gachet uit 1890 dat in 1998 135 miljoen euro opbracht, was dit bloemstuk een koopje. 

 • Hannelore Houdijk uit Nederhorst den Berg was met haar schilderij “Theepot in het water” winnares van de nationale wedstrijd ‘Schilderij van het Jaar 2019’. In opdracht van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland heeft Hannelore Houdijk een schilderij met een soortgelijke compositie gemaakt, maar dan met een knipoog naar de rijke historie van het Loosdrechts porselein. Verschillende door Kasteel-Museum Sypesteyn en door Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) ter beschikking gestelde objecten Loosdrechts porselein zijn in de Spiegelplas in ondiep water gefotografeerd, en daarna op het schildersdoek vastgelegd.

 • De derde ronde van Kunstenaar van het jaar 2022 heeft geleid tot de bepaling van de 8 finalisten. Dit zijn de finalisten: 
  Lotta Blokker
  DRIFT
  Iris van Herpen
  Theo Jansen
  Nour-Eddine Jarram
  Claudy Jongstra
  Elise van der Linden
  Erwin Olaf

De laatste ronde van de verkiezing Kunstenaar van het jaar 2022 is nu gestart. Daarin bepaalt u welke van de 8 finalisten zich straks Kunstenaar van het jaar 2022 mag noemen! Stemt u ook? Dat kan hier

Lita Cabellut Kunstenaar van het jaar 2021
 • Het Frans Hals Museum presenteert in samenwerking met The Phoebus Foundation de tentoonstelling Thuis bij Jordaens: de eerste monografische tentoonstelling van de zeventiende-eeuwse Antwerpse meester Jacob Jordaens in Nederland. Net als zijn tijdgenoot Frans Hals, schilderde Jordaens met grote zwier, menselijkheid en eigenzinnigheid. Ontdek meer over Jordaens en laat je verrassen door de verhalen achter zijn vernuftige en soms geestige schilderijen. De hedendaagse reconstructie van Jordaens’ pronkkamer met de recent gerestaureerde, originele deur- en plafondstukken, maakt de tentoonstelling tot een unieke ervaring.

 • In het Drents Museum kun je het werk van Kristina Schuldt (1982, Moskou) gaan bekijken. Schuldt woont en werkt in Leipzig en studeerde aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst. Ze schildert gezichtsloze vrouwen in vloeibare poses die sterk doen denken aan het kubisme of surrealisme van de vorige eeuw. Schuldts schilderijen zijn kleurrijk en dynamisch, gevuld met mensen en planten die rond en glimmend zijn als metalen buizen. In de tentoonstelling presenteert het museum dertig schilderijen en een speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte installatie. Het Drents Museum heeft het werk VOID (2021) van Kristina Schuldt onlangs aangekocht. Dit schilderij is te zien in de tentoonstelling

Kristina Schuldt - VOID (2021), olieverf en eitempera op doek, 180 x 120 cm, collectie Drents Museum