Kunstenaar Kort 15

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Onder de verflagen van een schilderij van Edgar Degas hebben Australische wetenschappers een verborgen portret van een vrouw blootgelegd. Het gaat waarschijnlijk om een afbeelding van het model Emma Dobigny dat regelmatig voor de Franse kunstenaar poseerde.
  • Oekraïne houdt gestolen doeken Westfries Museum vast. De vier gestolen 17e-eeuwse schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn die in april in Oekraïne zijn teruggevonden, komen voorlopig nog niet terug. 
  • Een aantal eeuwenoude Hebreeuwse geschriften verlaat komend najaar voor het eerst in zijn bestaan de pauselijke bibliotheek in het Vaticaan. Ze komen naar Amsterdam voor de tentoonstelling De glorie van het joodse boek in het Joods Historisch Museum.
  • Een onbekende heeft op een vlooienmarkt in het Franse Sarrebourg een kopergravure van Albrecht Dürer gekocht. De gravure, Maria met het kind, bleek voor te komen op een lijst van kunst die in 1945 spoorloos verdween uit de Franse bezettingszone van Duitsland.
  • Koning Willem-Alexander opent op zaterdagochtend 10 september Museum Voorlinden in zijn woonplaats Wassenaar.
  • De ‘Nachtwacht’ van Rusland komt naar Assen. Vanaf 25 september toont het Drents Museum het imposante schilderij De Wolgaslepers van Ilya Repin. Het maakt dan deel uit van een tentoonstelling over kunstenaarsgroep de Peredvizhniki.