Kunstenaar Kort 148

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • De landschappen van Saskia Boelsums worden in Nederland en ver daarbuiten hoog gewaardeerd. Ze heeft naam gemaakt met haar overweldigende en schilderachtige foto's. Regelmatig wordt haar werk vergeleken met dat van beroemde landschapsschilders als Constable, Van Gogh, Maris en Van Ruisdael. In haar foto's benadrukt ze haar eigen beleving van de natuur, het landschap en het weer. Ze heeft daarbij een zeer persoonlijke aanpak waarbij ze als fotograaf haar onderwerp meer en meer benadert als een schilder. In Stadsmuseum Harderwijk zijn landschapsfoto's te zien uit verschillende perioden, van registrerend werk uit haar beginperiode tot nieuw werk dat nauwelijks te onderscheiden is van een schilderij. In het Stadsmuseum wordt ook haar tweede boek gepresenteerd met de titel Saskia Boelsums - Pictorial Landscape Photography. In dit nieuwe boek zijn honderd landschapsfoto's opgenomen. 

  • Van 23 tot 26 september wordt de Digital Art Expo RGBXYZ georganiseerd aan de Raamgracht 6-8 in Amsterdam. Vier dagen lang verandert dit grachtenpand in een ruimte waarin digitale kunst en maar liefst 18 kunstenaars, zoals GoSpooky, Nikzad Arabshahi en Isabelle Udo, worden gevierd. Deze expo is geïnitieerd door Jeff Beukema & Daan Schraauwers van UNI_VERSE studio. Door het hele pand staan interactieve installaties , maar er zullen óók industry talks en workshops plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld designen in virtual reality. 

  • Vanaf 25 september worden voor doorstroomlocaties, zoals musea, alle toegangsbeperkende maatregelen opgeheven. Voor musea geldt namelijk niet alleen dat de 1,5 meter afstand niet langer verplicht is, ook worden er in musea geen coronatoegangsbewijzen gevraagd. Het reserveren van een tijdsslot is ook niet meer verplicht, het dragen van een mondkapje ook niet.

  • Museum de Fundatie heeft de afgelopen maanden een aantal belangrijke werken kunnen toevoegen aan zijn verzameling. Deze worden nu gepresenteerd in een uitgebreide collectiepresentatie in Museum de Fundatie Zwolle. Nieuwe werken van Otto Dix, George Grosz & John Heartfield, Neo Rauch, Michael Tedja en Hedy Tjin worden tentoongesteld naast bekende hoogtepunten uit de Fundatie Collectie. 

  • Daarnaast kun je in Museum de Fundatie Zwolle de schilderijen van Chae Eun Rhee bekijken. In zijn assemblages bewegen tijd, media en geschiedenis dwars door elkaar heen. Zo duikt het Arnolfini portret van Jan van Eyck op naast K-popster ‘V’, loopt een figuur uit Pieter Bruegels De parabel der blinden in een rij met slingers papieren mannetjes zonder ogen en zijn er in haast ieder schilderij verwijzingen naar Alfred Hitchcocks film The Birds te zien. Telkens gebruikt Chae Eun Rhee herkenbare en minder herkenbare beelden uit de Aziatische en westerse cultuur, waardoor bijna niemand alle citaten op haar doeken kan herkennen. Op deze manier schept ze een nieuwe wereld, waarin nieuwe verbanden en betekenissen als vanzelf lijken te ontstaan.

  • Kunsthal KAdE toont in het najaar van 2021 de eerste overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars Natasja Kensmil en Sadik Kwaish Alfraji. Alfraji tekent in een expressieve stijl zijn herinneringen en associaties aan Irak en reflecteert hiermee ook op zijn eigen migratie. Kensmil schildert eigentijdse ‘historieschilderijen’ met (beladen) motieven die verdichte beeldverhalen vormen.

  • Op 15 september heeft het Rijksmuseum bij Sotheby’s in New York, dankzij steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, de VriendenLoterij en een particuliere schenker via het Rijksmuseum Fonds, een groot deel van een belangrijke collectie Meissen-porselein kunnen kopen, waaronder de twee hoogtepunten, een klok en koffie- en theeservies. Het gaat om een deel van de Meissen-verzameling van het Joods-Duitse echtpaar Franz en Margarethe Oppenheimer, dat zich sinds 1952 in het Rijksmuseum bevond en behoort tot een van de belangrijkste verzamelingen Meissen ter wereld. De verzameling Oppenheimer werd in 2019 gerestitueerd aan de erfgenamen. 

  • In Dresden werd deze week het gerestaureerde schilderij Brieflezend meisje bij het venster van Johannes Vermeer (1632-1675) aan het publiek getoond. Vier jaar na het begin van de restauratie is de overgeschilderde Cupido op de muur achter het meisje volledig te zien. Ook de kleuren zijn nu helderder. Toen in 1979 een röntgenopname van het doek werd gemaakt, werd de cupido al ontdekt. Tijdens de restauratie ontdekte het museum dat Vermeer Cupido niet zelf overschilderde maar dat de verflaag na zijn dood is aangebracht.