Kunstenaar Kort 147

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Van 11 september t/m 9 januari komt de uitmuntende collectie (zelf)portretten van de National Portrait Gallery van Londen naar Leeuwarden. Icons toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone kunstenaars wereldwijd, van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de geportretteerden zijn wereldberoemde iconen, van Koningin Elizabeth I en William Shakespeare tot Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai. Aan de hand van meer dan 100 meesterwerken onderzoekt Icons het complexe en fascinerende genre van de portretkunst. Dankzij een grote renovatie van het Engelse museum is de topcollectie voor een keer in Nederland te zien. De tentoonstelling wordt aangevuld met diverse werken uit de verzameling van het Fries Museum, waar portretkunst een lange traditie kent en identiteit eveneens een belangrijk thema is. De toegevoegde werken illustreren de dwarsverbanden tussen de Engelse en de Friese collectie.
  • De Kunsthal nodigt haar publiek uit het dierenrijk van de kunst te betreden. In de tentoonstelling We Are Animals komt een grote verscheidenheid aan buitengewone dierlijke creaties van ruim dertig hedendaagse kunstenaars samen. Werken van onder meer Maurizio Cattelan, Candida Höfer, Paul McCarthy en David Shrigley tonen de relatie tussen mens en dier en laten zien hoe wij mensen naar onszelf kijken en proberen te begrijpen aan de hand van dieren. Sculpturen van gevederde ijsberen, installaties met wilde wolven, monumentale schilderijen van aaibare katten en aangrijpende foto’s van dierentuinen: de uitdagende selectie van werken vormt een prikkelende must-see tentoonstelling die provoceert en ons als mens een spiegel voorhoudt.
  • Bonnefanten vormt het toneel van de nieuwste tentoonstelling van Berlinde De Bruyckere (Gent, 1964). De Bruyckere staat al jaren aan de internationale top van de hedendaagse kunst. Haar rauwe, indringende sculpturen, installaties en tekeningen vinden kracht in kwetsbaarheid en tederheid in het meedogenloze. In deze tentoonstelling zet ze nieuwe stappen op haar artistieke pad, zoekende naar de betekenis van menselijkheid, lichamelijkheid, lijden en levenskracht. De thema's in het werk van De Bruyckere hebben een universele en onophoudelijke waarde. Maar ze krijgen een extra urgentie in een tijd waarin, aangezet door een ongekende pandemie, de behoefte aan menselijke connectie groter dan ooit is, terwijl het lichaam tegelijkertijd een gevaar voor de mens is geworden.

  • Striemende regen boven zee, zonlicht uit een onstuimige wolkenlucht en kwetsbare veenlandschappen: ze zijn volop aanwezig in de landschapsfotografie van Saskia Boelsums. Haar foto's zijn overweldigend en schilderachtig. Het Nederlandse landschap is in Boelsums tweede boek weer in volle glorie aanwezig. Daarnaast publiceert ze ditmaal ook foto's die ze maakte op reizen naar Duitsland, Zwitserland en New York. Ook daar vertaalt ze haar liefde voor de natuur in verrassende en ontroerend mooie foto's van bijzondere landschappen. Boelsums werd geboren in Nederland en groeide op in Iran en op Curaçao.

  • Van 8 tot en met 12 september zal de KunstRAI officieel het eerste evenement zijn dat wordt georganiseerd in RAI Amsterdam. Meer dan 80 toonaangevende galerieën, waaronder een groot aantal deelnemers die zijn uitgenodigd om werk van aanstormend talent te tonen, zullen zich hier presenteren. Daarbij zullen 20 van deze deelnemers in een aanvullende presentatie een solostand inrichten, waar werk van één kunstenaar wordt uitgelicht. Ook dit jaar brengt de randprogrammering van de KunstRAI een aantal nieuwe en spannende presentaties. Backstage zal voor de tweede keer de Sluijters Prijs worden uitgereikt, dit jaar toegekend aan Kamilė Česnavičiūtė en is er wederom een presentatie van WOW Amsterdam. Met de Outsider Art tentoonstelling van Studio Philadelphia, wordt nadruk gelegd op werk van kunstenaars die zich bewegen buiten de gebaande paden van de kunstmarkt. Op zaterdag 11 september, zal de Young Collectors Circle verschillende Crash Courses voor jonge verzamelaars verzorgen en aanvullend rondleidingen over de beursvloer organiseren.
    Dit jaar zal ook Art on Paper Amsterdam een podium vinden op de KunstRAI. De acht deelnemende galerieën tonen hier hun werk op, of mét, papier.

  • De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 staat het Drents Museum in het teken van deze bijzondere kunstenaar tijdens de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo. De samenwerking met twee van ‘s werelds meest belangrijke Kahlo-collecties biedt het Drents Museum in Assen de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen. In de grote tentoonstellingszaal zijn naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo ook haar persoonlijke bezittingen (zoals kleding, beschilderde korsetten, sieraden en foto’s) te zien uit de collectie van Museo Frida Kahlo. De twee collecties uit Mexico worden voor het eerst samen getoond. In de Abdijkerk leert de bezoeker de Mexicaanse beter kennen door middel van de korte film Meet Frida.