Kunstenaar Kort 146

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Tot 17 oktober 2021 organiseert de Vereniging van Nederlandse Emailleurs een tentoonstelling in Lokaal 54 in Terneuzen. De VNE werd opgericht in 1983 en bestaat uit beroepskunstenaars, edelsmeden en amateurs. Emaille biedt oneindige mogelijkheden om het te gebruiken als toepassing in de kunst. De tentoonstelling toont de diversiteit van het materiaal. Er zijn wandpanelen, maar ook objecten en sieraden te zien. 
  • Dick Evers verdiept zich al jaren in het beeld van de Passie, de persoon van Jezus Christus en de kruisweg. Daartoe verblijft hij enkele malen per jaar in een klooster, met name in Monastère de Chevetogne (B) en de Sint Benedictusabdij in Vaals (NL). De afgelopen drie jaar creëerde Dick samen met Michelle van Asperen en Jacques Spee een hedendaagse kruisweg. Je kunt deze tot 29 augustus bewonderen in het Limburgs Schutterij Museum in Steyl. DICX Kruisweg, vernoemd naar de initiator, die in het Limburgs Schutterij Museum voor het eerst aan het publiek getoond wordt, valt onder andere op door het gewaagde kleurgebruik. Opmerkelijk is ook dat er in plaats van de gebruikelijke veertien, vijftien staties zijn. Een 0-statie is toegevoegd. Deze verbeeldt het grote niets, het begin van alles.

  • De genomineerden voor de Nederlandse Portretprijs 2021 zijn bekend. Deze vijftig prachtige portretten worden van nog tot 30 september geëxposeerd in Slot Zeist.

  • Afgelopen woensdag overleed kunsthistoricus Ernst van de Wetering op 83-jarige leeftijd. Hij was de grootste Rembrandt-autoriteit ter wereld en 46 jaar lang verbonden aan het Rembrandt Research Project.

  • Tijdens de komende editie van Unseen Amsterdam (17-19 september) in de Westergasfabriek vindt de bekendmaking plaats van de winnaar van de Meijburg Art Commission 2021. Met deze prestigieuze prijs wil KPMG Meijburg & Co fotografietalent de kans bieden om nieuw werk te ontwikkelen en aan een groot publiek te tonen. De vijf genomineerde kunstenaars zijn geselecteerd door een internationale jury. Op de beursvloer is een speciale Meijburg Lounge ingericht met de tentoonstelling 5 Years Meijburg Art Commission: een terugblik op het werk en de winnaars van de afgelopen vijf jaar.  

  • Directeur en grondlegger Bert Murk verlaat Museum IJsselstein. Gedurende de afgelopen tien jaar heeft Bert Murk in samenwerking met een kleine groep professionals, 85 vrijwilligers en veel betrokken IJsselsteiners het voormalige Stadsmuseum in drie fases omgebouwd tot het eigentijdse museum dat het nu is. Als enkele hoogtepunten die onder Murk bereikt zijn, worden genoemd: Museum IJsselstein werd in 2015 door de MKB Krachtcentrale uitgeroepen tot het Slimste bedrijf van Nederland, ontving in 2019 de Regenboogpluim van COC Midden-Nederland en Bert Murk mocht in 2019 van de Stichting Kunstweek de Gouden K in ontvangst nemen. De afgelopen tien jaar heeft MIJ maar liefst 35 tentoonstellingen gepresenteerd.

  • Van 26 tot en met 29 augustus vindt de This Art Fair plaats. Tijdens de beurs is het werk te zien van meer dan 120 kunstenaars, van jong aanstormend talent tot gevestigde maker. 

  • Het schilderij De Voorzaan en de Westerhem, van Claude Monet, dat tijdens een mislukte diefstalpoging afgelopen zondag bijna werd gestolen, zal misschien wekenlang niet in het Zaans Museum te zien zijn. Er wordt onderzocht of het werk beschadigd is geraakt. Twee overvallers wilden het schilderij afgelopen zondag stelen, maar personeel en omstanders grepen in. Een van de overvallers loste zelfs enkele schoten, maar het lukte het duo uiteindelijk niet om het werk mee te nemen. Er zijn in de zaak nog geen aanhoudingen verricht. Het Zaans Museum kocht het schilderij zes jaar geleden voor ruim 1.160.000 euro. De Franse schilder Monet (1840-1926) maakte De Voorzaan en de Westerhem toen hij in 1871 in Zaandam was.