Kunstenaar Kort 145

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Kom deze zomer in de paleistuin van het Princessehof genieten van dansers, muzikanten en colleges door experts. Bij het zomeravondspektakel Maria Louise was here hebben lokale makers een prikkelend voorprogramma samengesteld. Vanaf 16 juli t/m 28 augustus geeft elke vrijdag en zaterdag een koppel, bestaande uit artiesten met een totaal andere discipline, een optreden voorafgaand aan het zomeravondspektakel. Ze reageren met onder meer dans, muziek en woordkunst op verschillende thema’s rond Maria Louise, prinses van Oranje-Nassau. Tickets en info. 

  • Op zondag 5 september opent het Amsterdam Museum de nieuwe tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu. Deze tentoonstelling legt verbanden tussen hedendaagse gebeurtenissen en historische ontwikkelingen en spoort aan tot reflectie en discussie. Vrijdenkers: van Spinoza tot nu is een initiatief van het Amsterdam Museum en het jarige Humanistisch Verbond en loopt t/m 27 februari 2022. Het Humanistisch Verbond zet zich al 75 jaar in voor vrijdenken en een democratische rechtsstaat waarin mensen vrij en gelijk kunnen leven.

  • Op This Art Fair is vier dagen lang het werk te zien van ruim 120 kunstenaars in stands, performances en op de beursvloer van de Kromhouthal. De komende editie van de beurs zal, zoals altijd, de diversiteit van de beeldende kunst laten zien. We laten ongezien en aanstormend talent zien, maar ook gevestigde kunstenaars. Op de beurs kom je beeldende kunst tegen in verschillende media: van schilderkunst tot performances en van video tot fotografie.

  • Vanaf deze zomer lanceert All you can Art, de diepgaande samenwerking tussen Kunsthal Rotterdam en Instituto Buena Bista, een nieuw en bijzonder project. Kunst uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaat uit logeren bij verschillende huishoudens in Rotterdam. Bij elk gastadres ontstaat, in een spannend proces tussen de bewoners en kunstenaars, vervolgens een nieuw kunstwerk. Voor het project ‘Kunst blijft slapen’ –  wat vanwege de coronamaatregelen ruim een jaar is uitgesteld – werkt All you can Art samen met onder meer de Pauluskerk, het Gemaal op Zuid, Reakt, Laurens ouderenzorg en Willem de Kooning Academie.

  • De nieuwe tentoonstelling Design by Nature van Museum de Fundatie gaat in op vragen als: hoe kan de wereld gered worden van de klimaatcrisis? En: Is er schoonheid te vinden in duurzaamheid? Het antwoord komt van bijna honderd kunstenaars en ontwerpers die de natuur omarmen om een nieuwe, duurzame wereld te ontwerpen. Ze tonen de inventiviteit én de schoonheid van toegepaste kunst, gebaseerd op de natuur, en dat allemaal in onze dagelijkse huiselijke omgeving. Want als we onszelf willen redden - de natuur redt zich tenslotte uiteindelijk prima zonder ons - dan moeten we onze huizen biobased en circulair gaan bouwen en inrichten.

  • Noteer het vast in je agenda: 8 oktober opent in BOZAR Brussel een grote David Hockney tentoonstelling. David Hockney: Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 verzamelt een uitgebreide reeks van meer dan 80 schilderijen, tekeningen en prenten van Hockney uit de Tate Collection. Dit overzicht overspant zijn hele carrière en toont een aantal memorabele werken uit de vorige eeuw, zoals de monumentale dubbelportretten My Parents en Mr and Mrs Clark and Percy. Ook het indrukwekkende Bigger Trees Near Warter uit 2007 zal er te zien zijn. Het is Hockneys grootste werk (meer dan 12 meter lang). Je kunt nu al je tickets reserveren voor de expo.