Kunstenaar Kort 144

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Bij Christie’s in Londen is een uitzonderlijk kleinood onder de hamer gegaan: een tekening van 7 x 7 cm van een berenkop van de hand van de beroemde Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci (1452-1519). De kleine tekening dateert van rond 1480. Het is heel uitzonderlijk dat een werk van Da Vinci op de markt komt. Bij Christie's is de tekening afgehamerd voor 7,5 miljoen pond of 8,7 miljoen euro. Met de kosten erbij is dat 8,8 miljoen pond of zo'n 10 miljoen euro. Wie de koper is, is niet bekend.

  • Van 17 augustus t/m 28 november 2021 verrast Singer Laren met een tot nu vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling. De tentoonstelling met de titel De ontdekking van het heden toont topwerken uit de moderne en hedendaagse kunst en omvat een honderdtal werken waarin vrijwel alle grote Europese kunststromingen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw vertegenwoordigd zijn. Een museaal geheel van werken en kunstenaars met klinkende namen als Pablo Picasso, Amadeo Modigliani, Constantin Brancusi, Jean Arp, Piet Mondriaan, Joan Miro, Pablo Picasso, Giorgio Morandi, Robert Delaunay en René Daniëls. 

  • Ga deze zomer op ontdekkingstocht in de tuin van het Van Abbemuseum: het grootste kunstwerk in de collectie. Deze Tuintoer prikkelt de zintuigen van kinderen en hun ouders met zowel cultuur als natuur. Kijk, luister, ruik en voel de omgeving van het museum met het toerboekje. Via speelse doe-opdrachten voor het hele gezin verkennen jullie op eigen initiatief de mooie verhalen die in de tuin te vinden zijn. Geniet van de kunstwerken rond de Dommel, bekijk vanaf de vlonder de planteneilanden in de museumvijver en struin door de voortuin, ontworpen door tuinarchitect Piet Oudolf.

  • Tot en met 19 september vindt de IJsselbiënnale plaats. Het thema van de internationale kunstroute is opnieuw de impact van klimaatverandering op het landschap van de IJsselvallei, dit keer onder de titel TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID. Hiermee brengen we voor komende editie van de IJsselbiënnale een focus aan op de factor ‘tijd’. Dit gegeven is in de vorm van een essay meegegeven als inspiratiebron voor de kunstenaars uit de kunstroute en andere cultuurmakers. De hele zomer lang zijn er naast de buitententoonstelling tal van activiteiten te beleven. 

  • De Frans Hals Hoftuin is vernieuwd en is klaar voor jouw zomerbezoek. Kom tot rust tussen de nieuwe bloemen en planten, die zoveel mogelijk uit de directe omgeving afkomstig en insectvriendelijk zijn. Deze beplanting is aangelegd in samenwerking met Stichting Doe-Tuinen Haarlem en met speciale dank aan Thijsse’s Hof in Bloemendaal. En er is nog meer te doen. Ga bijvoorbeeld buiten op de foto met Frans Hals bij een van de hoogwaardige reproducties uit de Muurmeesters ‘Haerlemsche Meesters’ collectie

  • In kunstwerken valt veel meer te ontdekken valt als je er langer naar kijkt en er over praat. Dat kun je ontdekken tijdens de speciale Slow Looking rondleiding in het Groninger Museum. Door middel van interactieve kijkopdrachten maak je kennis met de meerdere lagen in de kunst. Voor volwassenen of groepen met volwassenen en kinderen.

  • Als je dan toch in Groningen bent, ga dan eens naar Wall House #2. Deze bezienswaardigheid vind je in het zuiden van de stad Groningen. Met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen is het een icoon onder architectuurliefhebbers. Bekijk er nu ook de tentoonstelling Are You Now, met werk van Gabrielle Kroese, Sabine Liedtke en Ismaël Lotz.