Kunstenaar Kort 143

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Tripje naar de Belgische kust gepland? Ga dan zeker langs Oostende. Geliefd kunstenfestival The Crystal Ship knalt deze zomer weer kleur op de Oostendse gevels. Van 12 tot 20 juni kleuren zes Belgische kunstenaars Oostende verder in als aanvulling op de creaties van vorige edities. Doorheen de zomer zetten ook internationale kleppers voet aan wal in Oostende om hun indrukwekkende muurschilderingen te delen met het grote publiek. Het belooft een ware Summer of Street Art te worden!

  • Een tekening uit een schetsboek van Rubens wordt geveild. Het veilinghuis Sotheby’s verwacht dat die tot 700.000 euro zal opbrengen. De zeldzame pagina komt uit een schetsboek dat de jonge Rubens bijhield toen hij tussen 1600 en 1608 in Italië woonde. Het origineel ging in 1720 verloren bij een brand – op twee pagina’s na, dacht men tot dusver. Deze derde pagina toont aan de ene zijde een nymf en een sater, aan de andere een onthoofde soldaat. 

  • De ontwerpfase van de restauratie en renovatie van Museum Prinsenhof Delft gaat van start. Het monumentale Prinsenhofcomplex, een voormalig klooster dat in de 16de eeuw tijdelijk dienst deed als hof van Willem van Oranje, is zo’n 70 jaar na de laatste grote werkzaamheden dringend toe aan renovatie en groot onderhoud. De beslissing volgt op de uitzonderlijke particuliere schenking van € 10 miljoen van de Delftse familie Vlek voor Museum Prinsenhof Delft.

  • "Deventer op Stelten: Binnen de perken" wordt dit jaar gehouden van 2 tot en met 11 juli 2021. Het wordt een ongekende festivaleditie. Waar in andere jaren 120.000 bezoekers gedurende drie dagen van bijzondere internationale producties genoten, wordt het programma dit jaar gespreid over 10 dagen, met 1-op-1 voorstellingen, theatrale wandelingen, installatievoorstellingen en voorstellingen voor maximaal 30 personen. En dat alles op onontdekte plekjes in de stad en plekken die je normaal niet als podium beschouwt.

  • Van 2 juli tot en met 30 augustus zal de 12e editie van het baanbrekende sonsbeek – de grootste internationale tentoonstelling in Nederland voor kunst in de openbare ruimte – te bezoeken zijn voor publiek. Waarbij we uiteraard de geldende coronamaatregelen in acht nemen. De tentoonstelling vindt plaats op 13 verschillende locaties in Arnhem en Gelderland: van de Eusebiuskerk in het centrum van de stad Arnhem via de verschillende parken tot aan het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. 

  • Dirk Janssen uit Pelt (BE) heeft InBeeld 2021 gewonnen. Dat maakte de jury op zaterdagmiddag 3 juli jl. tijdens de besloten opening van de finale expositie in de ECI Cultuurfabriek in Roermond bekend. Janssen won met een kunstwerk van kleine keramieken tegeltjes met de titel ‘Mijn atelier, dat ben ik’ en werd gekozen uit de meer dan 400 amateurkunstenaars die deelnamen aan de tweejaarlijkse amateur beeldende kunstwedstrijd InBeeld, deze keer met het thema ‘Identiteit’.