Kunstenaar Kort 142

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Op zondag 27 juni vindt de opening plaats van de eindexamententoonstelling van studenten van de Klassieke Academie Groningen bij Kunstlievend Genootschap Pictura aan de St.Walburgstraat 1 in Groningen.Op de Klassieke Academie worden, in de rijke Nederlandse figuratieve traditie, studenten opgeleid tot beeldend kunstenaar door professionele docenten uit de beroepspraktijk. De combinatie van klassieke, door de eeuwenoude traditie gevormde, vaardigheden met eigentijdse opvattingen en ideeën komt tot uiting in de diversiteit van de hier tentoongestelde werken.

  • Unseen Amsterdam is dé toonaangevende internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. De beurs is internationaal geroemd om zijn hoge curatoriële standaard en intieme sfeer, en trekt galeries en verzamelaars van over de hele wereld. Voor de komende editie, van 16-19 september in het Amsterdamse cultuurpark Westergas, presenteert Unseen een ijzersterke internationale selectie deelnemers. Opvallend is de prominente aanwezigheid van Europese top galeries. Het wereldwijde artistieke aanbod bestrijkt West en Oost Europa, het Midden-Oosten, Azië, het Afrikaanse continent en Noord en Zuid Amerika.  

  • De Nachtwacht is komende maanden voor het eerst in ruim driehonderd jaar in zijn originele formaat te zien. Het Rijksmuseum heeft een reconstructie gemaakt van de repen die in het verleden van het doek zijn afgesneden. Door panelen met deze reconstructie rondom het schilderij op te hangen, wordt duidelijk hoe het schilderij van Rembrandt er oorspronkelijk uitzag. Op basis van kunstmatige intelligentie en een veel kleinere kopie van de originele Nachtwacht is de reconstructie van de missende delen gemaakt. De panelen hangen tijdelijk rondom het schilderij. Na twee jaar van onderzoek begint dit najaar de daadwerkelijke restauratie van de Nachtwacht. Vanaf dat moment worden de panelen weer weggehaald.

  • Kunstenaarsvereniging Sint Lucas is 140 jaar oud, maar springlevend! En dat vieren we! Sint Lucas is in 1880 opgericht door studenten van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Bekende leden van de vereniging waren onder meer Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Willem Witsen. In 2020 verscheen de uitgave Sint Lucas kunstenaarsvereniging – 1880 -2020, waarin de leden zich voorstellen en hun werk tonen. Door de pandemie moesten de in het jubileumjaar geplande exposities worden uitgesteld. Deze zullen daarom dit jaar plaatsvinden. Naast een grote overzichtstentoonstelling in Loods 6 te Amsterdam  in november 2021 organiseert Sint Lucas een tentoonstelling waar de leden werk van 20x20(x20) cm. zullen laten zien.

  • Wil jij kans maken op € 2021 of één van de andere mooie prijzen die je kunt winnen bij Painting of the Year? Doe dan mee met één of meer schilderijen en registreer je nu! Je vindt alles wat je wilt weten op www.paintingoftheyear.com. Vanaf 1 oktober 2021, wanneer de inschrijvingen voor de wedstrijd zijn gesloten, gaat de vakjury aan de slag. Dit zijn allemaal mensen die zich in hun dagelijks werk bezighouden met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilderkunst.

  • De eerste kunstbeurs van dit jaar vindt plaats in de prachtige Gashouder, op het terrein van de Westergas in Amsterdam. Meer dan 100 kunstenaars uit heel Europa (en daarbuiten!) exposeren eindelijk weer live hun kunst. Deze tweede editie van de EuropArtFair in Amsterdam is uniek: bezoekers krijgen in korte tijd een overzicht van zorgvuldig geselecteerde hedendaagse beroepskunstenaars uit heel Europa en zelfs daar buiten. Ervaar de kunst én ontmoet de makers! Er zijn nog enkele tickets beschikbaar voor zaterdag 3 en zondag 4 juli. Een toegangskaart voor de EuropArtFair op zaterdag of zondag kost €15,- en €25 voor de VIP-avond op vrijdag 2 juli.