Kunstenaar Kort 141

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • De 28ste editie van Sculpture Link in Knokke-Heist is er een van lichamelijke spanning, monumentale ritmiek en een letterlijk en figuurlijk intens aanwezige verhevenheid, gecreëerd door de Franse beeldhouwer Nicolas Lavarenne. In het werk van de kunstenaar staat de menselijke figuur centraal, maar dan op een heel bijzondere wijze. Men heeft het vaak over ‘échassiers’, steltenlopers, driepotige stammen ook lange stengels wanneer men zijn figuren omschrijft. De wandeling (of fietstocht) loopt over de Zeedijk vanuit Het Zoute richting Heist-West (of omgekeerd) met onderweg het Grand Casino.
  • Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook Piet Mondriaan had veel oog voor de natuur om zich heen. Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn abstracte composities, schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan veel landschappen. Een aantal van deze vroege werken is nu te zien in het Mondriaanhuis. Ze zijn samengebracht met het werk van drie hedendaagse kunstenaars, die ieder op hun eigen manier het landschap hebben vastgelegd: Frans Kanters, Suus Kooijman en John Konijn.

 

  • Wil je graag exposeren, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? EXPOSEREN! met een uitroepteken, is een Facebookgroep waar je alles kunst posten m.b.t exposeren en tegelijk kan zien waar je je werk kunt exposeren.

  • Salvador Dalí (1904-1989) was veel méér dan een geniaal kunstenaar. Hij ontwikkelde zich al op zeer jonge leeftijd tot schilder en deed er vervolgens alles aan om de aandacht op zichzelf te vestigen. En met succes! Vanaf 11 juni ontdek je de verrassende kant van deze creatieve duizendpoot in het Noordbrabans museum. Dalí’s fantasie kende geen grenzen; zijn leven was één groot, vaak provocerend optreden. Hij stond graag in de schijnwerpers en zocht de aandacht van de massa. Hij cultiveerde zijn uiterlijk, schitterde in magazines, trad op in talkshows en was veelvuldig in het nieuws. Daarnaast dook hij regelmatig op in zelfontworpen advertenties en reclamespots. Hiermee maakte hij zichzelf tot een wereldberoemd en onsterfelijk merk. Tijdens de tentoonstelling kom je erachter hoe Dalí zich al op zeer jonge leeftijd ontwikkelde tot kunstenaar en hoe hij er alles aan deed om de aandacht op zichzelf te vestigen.

winactie

  • In het boek 'Kijk als een kunstenaar' vertelt Monica de Ruiter over beroemde Nederlandse schilderijen en hoe ze gemaakt zijn – een verfrissende en inspirerende invalshoek om naar schilderkunst te kijken en erover te praten Als je naar een schilderij kijkt, vraag je je vast ook wel eens af hoe het gemaakt werd. Het is een vraag die Monica de Ruiter vaak krijgt wanneer ze rondleidingen geeft in het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar over het algemeen vind je in de gangbare kunstboeken opvallend weinig antwoorden op die vraag. Daarom is 'Kijk als een kunstenaar' niet zomaar een boek over kunst; het laat zien welke uitdagingen kunstenaars tegenkomen bij het maken van een werk, welke stappen ze moeten zetten en welke beslissingen ze moeten nemen. De Ruiter laat via onderzoek en gesprekken met schilders en restauratoren oude en nieuwe meesters aan het woord over hoe ze werken en waarom precies op die manier. De betekenis van een werk, zo blijkt, hangt nauw samen met de techniek. Onze oude en nieuwe schilderijen (en hun makers) zitten vol verrassende verhalen die ons de kunstgeschiedenis op een andere en bijzondere manier vertellen. Zo wordt naar kunst kijken nog leuker.
    Kunstenaar mag 2 exemplaren van het boek weggeven. Om kans te maken stuur je voor 30 juni een email naar info@kunstenaar.nl