Kunstenaar Kort 140

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

winactie

  • 'De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets te zijn vergeten, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.' Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet Raoul Deleo verslag van zijn expedities. Dichterbij de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen van Terra Ultima, kunnen we niet komen. Zijn dagboeknotities geven een verhelderend beeld van de ontberingen die een ontdekkingsreiziger moet doorstaan en van de bijzondere ontmoetingen waartoe reizen kan leiden. Deleo is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en is freelance illustrator. Naast illustreren werkte hij ook als grafisch ontwerper, animator en art director. De laatste jaren werkt hij als beeldend kunstenaar en creëert en exposeert hij steeds meer kunstwerken die voortkomen uit zelf geïnitieerde projecten.

Kunstenaar Magazine mag twee exemplaren verloten van Terra Ultima. Om kans te maken stuur je voor 15 juni een email naar info@kunstenaarmagazine.nl

 

  • De Nederlandse Kring voor Beeldhouwers (NKvB) krijgt weer een eigen, centraal gelegen, onderkomen. Vanaf 31 juli 2021 zal gebruik worden gemaakt van de locatie bij HAZART-kunststichting in Soest (Pimpelmees 3, 3766 AX, Soest). De NKvB, opgericht in 1918 als een echte beeldhouwers vereniging, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke kunstenaarsvereniging van zo’n 120 ruimtelijk werkende kunstenaars met een enorme diversiteit aan technieken. Niet alleen de locatie is nieuw, ook de interactie met publiek zal een grotere rol gaan spelen de komende tijd. De programmering met steeds wisselende thema’s, zoals Ter ere van, Politiek in 3D, Landschap, het Ding, Architectuur, Film, Ouder en Virtueel, zal uitdagend zijn waarbij het publiek de kans krijgt actief te participeren in de activiteiten. Elke twee maanden zal een nieuwe expositie worden ingericht. Daarnaast worden samenhangende projecten georganiseerd door de deelnemende kunstenaars, al dan niet in samenwerking met het publiek zoals, life ateliers, lezingen, workshops, keremiek stoken in veldovens, dichters, theater, muziek enz. De spits wordt afgebeten op 31 juli door de nieuwe leden expositie “VOORbeelden”, waarbij 12 nieuwe leden van de NKvB zich presenteren met ruimtelijk werk, aangevuld met een aantal lezingen.

 

  • In 2021 brengt Nederland een ode aan het landschap. Een jaar lang wordt de bijzondere en gevarieerde natuur van ons land in al zijn facetten centraal gezet. Ook in Amersfoort hebben talloze organisaties en instellingen het initiatief genomen om het landschap in de schijnwerpers te zetten met een brede waaier aan activiteiten, zoals tentoonstellingen, droomfietstochten, workshops en filosofische wandelingen. In het landelijke themajaar richt Museum Flehite de aandacht op de diversiteit van het landschap in Nederland in het algemeen, en rond Amersfoort in het bijzonder. Met een veelzijdige tentoonstelling (1750 – heden) van schilder- en -tekenkunst toont het museum de prachtige natuur die Nederland rijk is. Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook Piet Mondriaan had veel oog voor de natuur om zich heen. Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn abstracte composities, schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan vooral landschappen. Een aantal van zijn vroege werken, waaronder gezichten op het riviertje ‘t Gein, is te zien in het Mondriaanhuis.