Kunstenaar Kort 139

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Naturalis Biodiversity Center is uitgeroepen tot Europees Museum van het jaar! The European Museum of the Year Award is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. Met de overwinning valt wederom een Leids museum in de prijzen. In 2019 mocht Rijksmuseum Boerhaave zichzelf nog Europees Museum of the Year noemen. De internationale jury liet de keus dit jaar op Naturalis vallen, en noemt het museum een van de grootste in zijn soort met indrukwekkend onderzoek en diverse collecties die zich richten op onderwerpen met een universele aantrekkingskracht. 

  • Om het kampioenschap van de Amsterdamse voetbalclub Ajax te vieren heeft biermerk Bud STRAAT, het street art en graffiti museum, benaderd om samen met Tim Rodermans van Paintedads een enorm kunstwerk te maken. Dit kunstwerk is te bewonderen op het NDSM-Plein naast het museum in Amsterdam Noord. 

  • Zondag 16 mei heropent de Museum Market. Museum Market vindt elke derde zondag van de maand plaats op het prachtige Museumplein. Je vindt er allerlei unieke producten aangeboden door de (Dutch) designers zelf. Denk aan kunst & ontwerp - mode & accessoires - woning & inrichting - papier & ambacht - sieraden & objecten - schattige speeltjes voor kids - heerlijk eten & drinken. 

  • De restauratie van het Antwerpse stadhuis heeft als aardige bijkomstigheid dat er af en toe verdwenen of verloren gewaande kunstvoorwerpen opduiken. Zoals het negentiende-eeuwse schilderij van Emile Godding, waarop burgemeester Antoon Van Stralen (in 1568) naar het schavot wordt gebracht. Het wordt nu na restauratie terug op zijn oorspronkelijke plaats gehangen. 

  • Van 11 juli tot en met 3 oktober 2021 sieren de monumentale schilderijen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Deborah Poynton (Durban, 1970) de Abdijkerk van het Drents Museum. De schoonheid van de schilderijen trekt de bezoeker aan en geeft de kijker het gevoel een nieuwe wereld te betreden. De kunstwerken zijn met grote aandacht voor het kleinste detail geschilderd. In de tentoonstelling Deborah Poynton – Beyond Belief presenteert het Drents Museum het meest recente werk (2008-2020) van Deborah Poynton. Speciaal voor deze expositie maakte ze het schilderij Beyond Belief. De tentoonstelling in Assen is Poyntons eerste museale expositie in Europa.

  • Dit jaar viert Eye Filmmuseum zijn 75e verjaardag door gedurende het jaar 75 restauraties uit de collectie beschikbaar te maken via de Eye Film Player. Op dit streamingplatform van Eye zijn inmiddels bijna 40 films beschikbaar die door Eye zijn gerestaureerd, zoals Spoorloos (1988), Shoes (1916) en Wan pipel (1976).

  • Op donderdagavond 20 mei zet het M HKA in Antwerpen opnieuw een seizoen met verrassende tentoonstellingen in. Je kunt alle tentoonstellingen die dag gratis bezoeken, vanaf 16:00. Boek hier je ticket.