Kunstenaar Kort 138

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Op maandag 26 april 1937 vond in de gemeente Gernika-Lumo (Guernica) een van de ergste zoniet het ergste bombardement plaats op Spaans grondgebied. Tot op de dag van vandaag weet men nog niet precies waarom deze verschrikkelijke bombardementen, die tussen de 300 en 1600 mensen het leven kostte en 800 tot 900 mensen gewond achterliet, door Duitse vliegtuigen werden uitgevoerd. Deze maandag 26 april 2021 staat men in Gernika-Lumo stil met een versie van Picasso’s beroemde schilderij van chocolade. Dit enorme chocolade kunstwerk heeft dezelfde afmetingen als die van het oorspronkelijke schilderij en is gemaakt door circa 40 chocolade experts.

  • Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen.

WINACTIE

  • Met de unieke reeks Kunstenaarskolonies in Nederland stapt u in de rijke kunsthistorie van verrassende plaatsen. Geschreven door experts en boordevol prachtige afbeeldingen van werken in museale en particuliere collecties. Met informatieve inleidingen en bijschriften voor de kunsthistorische en historische context. Het nieuwste deel focust op Egmond als kunstenaarskolonie. Vanaf het moment dat kunstenaars Egmond begonnen te bezoeken is het vissersdorp onophoudelijk in verf en foto gevangen. En niet door de minsten.Cornelis Buys, Jacob van Ruisdeal en Willem Kool maakten zeegezichten waar de Egmondse wind doorheen waaide. Bijna vierhonderd jaar aan spectaculaire schilderijen leverde Egmond op. De Schilders van Egmond bewijst waarom de kolonie zich terecht met weerhaken in de kunstgeschiedenis bevindt.

Kunstenaar Magazine mag een exemplaar van het boek verloten onder de lezers. Maak kans door voor 15 mei een e-mail te sturen naar info@kunstenaarmagazine.nl

  • De verdachte die vastzit voor de geruchtmakende kunstroof uit Singer Laren, waarbij eind maart vorig jaar een schilderij van Vincent van Gogh werd gestolen, is de bekende Franse kunstdief Nils M. Dat meldt De Telegraaf op basis van eigen onderzoek. Het Openbaar Ministerie wil dat in het belang van het onderzoek nog niet bevestigen. De Fransman van Tunesische afkomst woont al enkele jaren in Nederland en wordt met meerdere kunstroven in verband gebracht. Zo zat hij negen jaar geleden achter een spectaculaire kunstroof uit Museum Gouda

  • Het Flower Art Museum brengt tot eind juni een solotentoonstelling van kunstenares Suus Suiker. Zij schildert poëtische bloemvoorstellingen met gepigmenteerde warme bijenwas. Suus Suiker (Hellevoetsluis, 1966) is een rijzende ster in de Nederlandse kunstwereld. In 2017 liet zij het schilderen met acrylverf los om zich te bekwamen in de mixed-media kunst met warme bijenwas. Haar werk wordt geëxposeerd in gerenommeerde galeries en in 2020 haalde zij de top-20 van de kunstenaar van het jaar-verkiezing.