Kunstenaar Kort 137

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Het ministerie van Cultuur van Spanje heeft de veiling van een 17de-eeuws schilderij geblokkeerd, nadat experts suggereerden dat het mogelijk een werk is van Caravaggio (1571-1610), de befaamde Italiaanse barokkunstenaar. Het schilderij toont Jezus met zijn doornenkroon, vlak voor zijn kruisiging. Het werk kreeg op de veiling een richtprijs van 1.500 euro. Als het werkelijk van Caravaggio blijkt te zijn, zal het schilderij tientallen miljoenen waard zijn.

  • 'Salvator Mundi' is het duurste schilderij van de wereld en wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci. Vier jaar geleden werd het werk op een veiling van Christie’s in New York voor een recordbedrag van 450 miljoen dollar verkocht. Maar er zijn heel wat vragen over de reële betrokkenheid van de Italiaanse kunstenaar bij het schilderij. Die twijfels worden nu nog verder door een Franse documentaire versterkt. 

  • Een bezoek vanuit je eigen huiskamer! De digitale deuren van Het Noordbrabants Museum zijn wél geopend. Theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man neemt je mee door de nieuwe tentoonstelling 'Eva Jospin: Paper Tales'. Dit doet hij samen met conservator Hans November. Bekijk de video en het is alsof je er zelf weer even bent. Ontdek alles wat het museum te bieden heeft.

  • Er werd een 58-jarige man uit Baarn gearresteerd op verdenking van de diefstal van schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals. Het werk van Van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) werd eind maart gestolen uit museum Singer Laren, dat het schilderij tijdelijk in bruikleen had van het Groninger Museum. Het werk van Frans Hals, Twee lachende jongens (1626-1627), werd eind augustus gestolen uit museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. De geroofde kunstwerken zijn nog niet teruggevonden. Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, zegt dat de gestolen Van Gogh vermoedelijk twee keer is doorverkocht en nu in handen zou zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. 

Win een kunstboek!  

  • Ze hebben een bijna magische aantrekkingskracht: de bloembollenvelden! De bollenvelden behoren tot de meest karakteristieke landschappen van Nederland. Jaarlijks bezoeken doorgaans meer dan een miljoen toeristen de Keukenhof in Lisse, maar nu even niet. Het nieuwste deel in de reeks Kunstenaarskolonies in Nederland is het boek De schilders van de Duin- en Bollenstreek. We zien hoe (internationale) kunstenaars zich lieten inspireren door de bollenvelden en beschrijft voor het eerst de geschiedenis van het bollenveld in de kunst tot aan de dag van vandaag. Het boek maakt de zo tot onze verbeelding sprekende bollenvelden voor iedereen te bewonderen. Blader hier door het inkijkexemplaar. Hier kun je het boek bestellen (€ 22,95). Kunstenaar Magazine verloot 1 nummer onder haar lezers. Kans maken? Stuur een mail naar info@kunstenaarmagazine.nl.

  • Painting of the Year 2021 is gestart! Je kunt je vanaf vandaag inschrijven voor de nieuwe editie van deze internationale schilderwedstrijd. Er is geen thema en er zijn geen andere restricties: elke maat, elke vorm, elk tafereel is toegestaan, zolang het maar geschilderd is. Nieuw dit jaar is dat je zoveel schilderijen kunt inzenden als je wilt. Je kunt € 2021,- winnen of een verkoopexpositie in Amsterdam. Lita Cabellut, Kunstenaar van het jaar 2021, is het nieuwe jurylid bij Painting of the Year 2021. Samen met de andere juryleden zal zijn alle inzendingen van deze wedstrijd beoordelen.