Kunstenaar Kort 135

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Heb je geen grootse buitenlandplannen, maar wil je toch een mooi zomeravontuur beleven? Dan hebben de docentkunstenaars van ‘Het Zeeuwse Licht’ een aantrekkelijk zomerprogramma met Masterclasses Kunstschilderen op het srtrand op de plank liggen. Voor beginners en gevorderden. Plein air schilderen in Domburg is een zomeravontuur om nooit te vergeten. Iedere dag is anders en op elke weerssituatie wordt een passend alternatief gevonden. We schilderen op het strand. Bij eb aan de rand van de branding en bij vloed aan de duinrand. Meer informatie: www.hetzeeuwselicht.nl
    tekst

  • Deze week opende in het Noordbrabants Museum 'Eva Jospin. Paper Tales'. Verdwaal tussen de sprookjesachtige decors van Eva Jospin. Met een eenvoudig materiaal laat Jospin gedroomde decors en landschappen ontstaan. De Franse kunstenaar maakt gebruik van simpel bruin karton, een materiaal dat tegelijk sterk en kwetsbaar is. Het herinnert aan de vergankelijkheid en tegelijkertijd onverwoestbaarheid van de natuur om ons heen.

  • Frankrijk zal een schilderij van de bekende Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt teruggeven aan de erfgenamen van de vorige eigenaars. Onder het naziregime in Oostenrijk, meer dan tachtig jaar geleden, waren ze gedwongen om het kunstwerk te verkopen aan een spotprijs. Het gaat om een werk genaamd Rosiers sous les Arbres, momenteel in handen van de Franse staat. Door het schilderij terug te geven aan de rechtmatige eigenaars erkent Frankrijk de misdaden die zij hebben moeten ondergaan. 

  • Het Antwerpse stadsbestuur besliste om een masterplan voor het Rubenshuis op te maken. Het plan wil de infrastructuur verbeteren én aan het Rubenshuis de levendige en inspirerende samenhang van de 17de eeuw teruggeven. Op een al even visionaire manier als Rubens, zodat de site verankerd wordt in de 21ste eeuw en klaar is voor de toekomst.

Zelfportret - Carel Willink
  • De jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw waren in Nederland de hoogtijdagen van het magisch- en neo-realisme in de kunst. In deze stijl draait het om nauwkeurig getekende en geschilderde voorstellingen, met heldere contouren en een focus op ambachtelijkheid. Soms roepen de schilderijen een magische, onwerkelijke sfeer op. Museum Arnhem legde zich na de Tweede Wereldoorlog toe op het verzamelen van realistische kunst. Het museum bezit werk van bekende meesters, zoals Dick Ket, Jan Mankes en Carel Willink. Daarnaast bracht het museum bijna vergeten kunstenaars, onder wie Nola Hatterman en Ali Goubitz opnieuw onder de aandacht. Mede daardoor geldt deze collectie als een van de mooiste in Nederland. Omdat Museum Arnhem gesloten is vanwege renovatie en uitbreiding, kan een selectie van werken tot 2022 rondreizen. Tot 30 mei kun je ze bekijken in 'Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem' in het Stedelijk Museum Breda. Hier kun je de tentoonstelling virtueel bezoeken

Bloemen, Raoul Hynckes - Collectie Museum Arnhem, Fotografie Peter Cox