Kunstenaar Kort 134

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Een tekening van Vincent van Gogh heeft maandag bij een veiling van Christie's in New York 10,4 miljoen dollar opgeleverd, omgerekend ongeveer 8,6 miljoen euro. Het gaat om de tekening La Mousmé ('het jonge meisje') uit 1888, waarvan Van Gogh ook een schilderij maakte. Het doek hangt in de National Gallery of Art in Washington DC. Van Gogh tekende La Mousmé in de zomer van 1888 in het Franse Arles, geïnspireerd door Japanse kunst en de roman Madame Chrysanthème (1887) van Pierre Loti, die zich afspeelt in Japan. De auteur legt daarin de betekenis van 'mousmé' uit: "een jong meisje of een heel jonge vrouw. Het is een van de mooiste woorden in het Japans." Van Gogh schreef in hetzelfde jaar aan zijn broer Theo dat het afgebeelde meisje ergens tussen de 12 en 14 jaar oud was. We weten niet wie de trotse nieuwe eigenaar is van de tekening.

  • Maak je beeldende kunst en wil je je verder ontwikkelen? Of denk je er aan om als kunstenaar aan de slag te gaan? Volg dan de online training 'Het perspectief van de kunstenaar'. Deze online training bestaat uit 4 delen met video’s en opdrachten. Je kunt de training volgen waar en wanneer je wil. Ook kun je zelf bepalen hoe lang je er over doet.
    Start met de online training of lees eerst meer over de inhoud. In deze gratis online training komen vragen aan bod als: Wat moet ik kunnen om als professioneel kunstenaar aan de slag te gaan?  Waarom maak ik kunst? En hoe maak ik anderen enthousiast voor mijn werk?  Hoe kan ik mijn praktijk als kunstenaar opbouwen, onderhouden en uitbreiden? Hoe bereik ik mijn doelen en hoe ga ik om met mijn beperkingen? Hoe kan ik me als kunstenaar het beste profileren en presenteren? Deze training is onderdeel van het programma Kunst met perspectief. UWV wil de creatieven en kunstenaars (met een afstand tot de arbeidsmarkt) een steuntje in de rug geven. 

  • De Zweedse politie heeft bij een inval schilderijen aangetroffen van Pablo Picasso, Andy Warhol en Marc Chagall. Dat gebeurde in een onderzoek naar een vermeende drugsdealer. De organisatie zou mogelijk verantwoordelijk zijn voor grootschalige drugsmokkel vanuit Spanje naar Zweden. In december vorig jaar werden meerdere verdachten opgepakt, onder wie de veronderstelde leider. De man werd bij zijn huis in Helsingborg aangehouden, waarna diverse huiszoekingen zijn uitgevoerd. Daarbij werden de kunstwerken van onder anderen Picasso, Andy Warhol en Chagall aangetroffen, meldt de politie woensdag. Het is nog niet duidelijk om welke werken het gaat.
  • Een schilderij van de Britse staatsman Winston Churchill heeft op een veiling bijna tien miljoen euro opgebracht: een recordbedrag. Het kunstwerk werd aangeboden door actrice Angelina Jolie, die er exact 9.577.460 euro voor kreeg. Het gaat om het schilderij Tower of the Koutoubia Mosque in Marrakech, die de premier in 1943 had gemaakt na de Casablanca-conferentie. Churchill – die in 1965 overleed – reisde samen met de Amerikaanse president Roosevelt naar Marrakech, waarna hij zijn schilderij aan Roosevelt schonk als aandenken