Kunstenaar Kort 132

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • France 4 Naturisme pakt uit met een wel heel bijzondere campagne. De  aanbieder van zes naturistencampings in Frankrijk pakt uit met een unieke reeks kunstwerken. Een aantal leden van de NFN (Naturisten Federatie Nederland), zijn van top tot teen beschilderd in thema's van de zes Franse campings. En dat was nog wel even een uitdaging voor zowel de kunstenaressen van Gekleurd Naakt als de deelnemers. Elk van de bodypaintings heeft namelijk minstens 8 uur geduurd. Op de kunstwerken worden onder andere de prachtige lavendelvelden, wijnstreken en stranden van Frankrijk weerspiegeld – een hommage aan de bijzondere gebieden waar de naturistencampings gelegen zijn. 

  • AVROTROS organiseert een schilderwedstrijd waarin wordt gezocht naar het beste schilderij. Maak een schilderij op basis van een van de kunstwerken uit Het geheim van de Meester en wie weet hangt jouw werk dan straks in het Grachtenmuseum in Amsterdam! Van 29 maart tot en met 30 april 2021 zijn in het Grachtenmuseum in Amsterdam alle tweeëntwintig reconstructies uit drie seizoenen Het geheim van de Meester te bewonderen. En wie weet hangt jouw schilderij daar straks bij! De geselecteerde top drie schilderijen hangt van 29 maart tot en met 30 april 2021 in het Grachtenmuseum in Amsterdam tussen de reconstructies van Het geheim van de Meester. De winnaar krijgt daarbij een publicatie in het kunstmagazine MUZE en ontvangt een Het geheim van de Meester boek. De wedstrijd is exclusief voor AVROTROS leden. 

  • Middenin coronatijd heeft het College van burgemeester en schepenen van de stad Brugge het groene licht gegeven aan een ambitieuze, culturele investering in het hart van de historische binnenstad. Net naast het Groeningemuseum, komt een gigantisch terrein met een tentoonstellingshal en een park: een nieuwe creatieve, artistieke ‘hub’ in de stad. Om de collectie van de Musea Brugge die bestaat uit 70.000 objecten optimaal te kunnen ontsluiten en tentoonstellingen te organiseren zonder tijdelijk deuren te moeten sluiten en kunstwerken op te bergen, realiseren de Stad Brugge en Musea Brugge deze nieuwe museum- en kunstsite. Het ontwerp van de tentoonstellingshal genaamd BRUSK is van de gerenommeerde Belgische, minimalistische architecten Robbrecht en Daem, samen met Olivier Salens architecten. 

  • Ook in België: het ModeMuseum Antwerpen (MoMu). Het museum is gesloten voor renovatie maar trekt de straat op. 16 nutskasten op 12 locaties kregen door het museum een nieuwe look aangemeten. Op de kasten zijn hedendaagse topstukken te zien uit de museumcollectie die ook tijdens de huidige renovatiewerken blijft verder groeien met kleding en accessoires die hoogst relevant zijn om te bewaren voor latere generaties. 

  • Nina Folkersma wordt de nieuwe directeur van Amsterdam Art. Al bijna tien jaar zet Amsterdam Art zich in om de positie te versterken van Amsterdam als toonaangevend (inter)nationaal centrum voor hedendaagse kunst. Het jaarlijkse Amsterdam Art Weekend - een uitgebreid programma van tentoonstellingen, performances, screenings, debatten en open ateliers - zet de hedendaagse kunstscene van de hoofdstad in de schijnwerpers en trekt kunstprofessionals van over de hele wereld aan. Als onafhankelijk curator heeft Nina Folkersma een groot aantal tentoonstellingen, symposia en projecten georganiseerd.
  • Nu de musea in Nederland gesloten zijn, zien de musea zich genoodzaakt om te schuiven in hun tentoonstellingsprogramma. Zo ook het Drents Museum. De grote archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië wordt verplaatst naar het voorjaar van 2022. De succesvolle tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder, die slechts acht weken open is geweest, wordt verlengd tot en met 5 september 2021. De expositie Matthias Weischer - Bühne krijgt ook een verlenging tot en met 27 juni 2021.
Het meest Hollandse stilleven, 2019, olieverf op paneel, 122 x 185 cm. Particuliere collectie. Foto: Art Revisited, Tolbert