Kunstenaar Kort 13

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

  • In het dinsdag 12 juli verschenen boek Van Gogh's Ear, the true Story van Bernadette Murphy zou het bewijs worden geleverd dat Vincent van Gogh niet een deel, maar zijn hele oor heeft afgesneden. Het bewijs werd wereldnieuws, maar het Van Gogh Museum wist hier al ongeveer vijf jaar van af.
  • En dan nog meer Van Gogh: Het wapen waarmee Vincent van Gogh vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd, is opgedoken in Frankrijk. Het is vanaf vrijdag voor het eerst voor het publiek te zien op de tentoonstelling De waanzin nabij in het Van Gogh Museum in Amsterdam (15 juli - 25 september).
  • De 10 finalisten en publiekswinnaar van zowel Schilderij van het Jaar 2016 als Tekening van het jaar 2016 exposeren van 15 januari tot en met 26 februari 2017 in CODA Museum in Apeldoorn. Niet met 1 kunstwerk, maar met 3 kunstwerken! Een deel van de genomineerden krijgt tegelijkertijd een expositie in het ACEC naast het CODA Museum. Dus ook jij maakt serieus kans om met je tekening of schilderij te kunnen exposeren. Daarnaast zijn er dit jaar nog meer prijzen dan andere jaren waaronder de publieksprijs. Bij Tekening van het jaar 2016 krijgt elke deelnemer zelfs een cadeautje. Schrijf je dus snel in via: www.tekeningvanhetjaar.com en www.schilderijvanhetjaar.com.

  • Rembrandts ontroerende studie Hoofd van Christus van een model als Jezus is voor het eerst te zien in een Nederlands museum. Het schilderij is tentoongesteld in Museum Het Rembrandthuis, het voormalige woonhuis van Rembrandt, waar het omstreeks 1648 moet zijn geschilderd. Het paneeltje werd herontdekt in 2011. Nu is het voor het eerst in Nederland voor publiek te zien, dankzij de genereuze geste van een anonieme particuliere verzamelaar.