Kunstenaar Kort 128

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Jacques Tange
  • Dit weekend opent in Schiedam bij Open Art Exchange een solotentoonstelling van de Schiedamse kunstenaar Jacques Tange. Ter ere van zijn 35-jarig jubileum als kunstenaar heeft Open Art Exchange dit retrospectief samengesteld uit verschillende periodes in zijn carrière. In Watching the time go by komen verschillende thema’s aan bod die een belangrijke rol spelen in zijn veelal gestileerde figuratieve pasteltekeningen, schilderijen en sculpturen met repeterende patronen. 

  • De expositie Herkenning in vervreemding in Musiom in Amersfoort toont realistische kunst die een alternatieve werkelijkheid laat zien en die de bezoeker uitnodigt daar weer een eigen invulling aan te geven. Deze tijd waarin het coronavirus onze maatschappij in zijn greep houdt wordt vaak als surreëel ervaren. En dus creëren wij allemaal onze eigen werkelijkheid met wat wij zelf waarnemen. En dat doen kunstenaars Poen de Wijs, Margot Homan en Peter van Oostzanen ook. Zij maken kunst waarin zij onze dagelijkse realiteit transformeren tot een nieuwe magische of mythische realiteit. 

De Ontmoeting, olieverf op linnen, 120 x 150 cm. 1995
  • Bij een inventaris van kunstwerken in het Brussels Gewest heeft een onderzoeksteam een vroeg schilderij van Jacob Jordaens aangetroffen. Het werk hing al zestig jaar in het kantoor van de wethouder voor Stedenbouw in Sint-Gillis. Er werd altijd van uitgegaan dat De heilige familie een kopie was, maar het blijkt nu een vroeg werk van de meester zelf. Het schilderij was in het verleden meermaals getaxeerd door experten, maar het werd toen telkens als een kopie beschouwd. Het hing drie meter hoog en was daarom wellicht nooit van de muur gehaald. Nochtans was het de achterkant die de aanwijzingen bevatte om het schilderij te identificeren. Op het houten paneel zaten enkele merktekens, onder andere van de Sint-Lucasgilde in Antwerpen en van de paneelmaker. 

  • Hans Broek is terug in De Pont. Van deze Nederlandse schilder heeft het museum sinds de jaren negentig dertien werken in de collectie: verstilde, haast filmische landschappen uit zijn Amerikaanse periode. Nu presenteert hij een serie monumentale doeken waarin hij zijn eigen familiegeschiedenis verbindt met ons slavernijverleden. Broek reisde langs forten, kerkers en plantagehuizen.

Sylvie Overheul, The Reward, 2017
  • Kunstenares Sylvie Overheul daagt je uit om haar werk 'The Reward' thuis uit te beelden met jezelf of je familie. Maar er een foto van en plaats die op Instagram. Gebruik #sylvieartchallenge en tag @sylvie_overheul.  Vanaf 1 januari wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar krijgt een gesigneerde, limited edition giclée pigmentdruk van het werk. 

  • De inschrijvingen voor De Nederlandse Portretprijs 2021 zijn geopend! Bij deze wedstrijd gaat het om de meest boeiende hedendaagse portretten, in de categorieën 2D en 3D. Uit de inzendingen selecteert een onafhankelijke vakjury vijftig portretten voor de tentoonstelling en kiest de jury vervolgens de winnaars van beide categorieën, alsmede een winnaar Jong Talent.