Kunstenaar Kort 127

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • In Museum Jan Cunen kun je nergens meer ontsnappen aan kunst. Sinds kort zijn namelijk ook de toiletten ingericht als kunstruimte. Waarom op het toilet? Dat heeft alles te maken met de oorspronkelijke verzamelaar en naamgever van het museum. De stadsarchivaris startte zijn verzameling op de plek waar nu de toiletten zijn. Kunst op de wc biedt meerdere jonge kunstenaars een podium voor deze tentoonstellingsreeks. Kunstenaar Koos Buster is de eerste die de ruimtes transformeert met zijn keramieken voorwerpen. 

  • In 2020 viert de Bomenstichting haar 50-jarig jubileum. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het Dordrechts Museum een tentoonstelling met ruim 60 schilderijen uit zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. De werken zijn allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Diepgeworteld - bomen in de Nederlandse schilderkunst is te bezoeken tot 5 april.

Jan Toorop, Oude Eik in Surrey, 1890, Stedelijk Museum Amsterdam
  • In het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden een grote (verkoop) expositie te zien van de bekende zeeschilder Fred Boom. Ruim vijftig schilderijen van zijn hand tonen niet alleen zeeën, van kalm tot ruw, van lieflijk tot dreigend, maar ook van de schepen die deze zeeën bevaren van onder meer de visserij, de sleepvaart, de marine en de koopvaardij. Fred Boom werd in 1938 geboren in Koog aan de Zaan in een maritieme familie.In 1959 begon hij bij de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) op zowel vracht- als passagiersschepen. Na 11 jaar besloot hij het zeemansleven in te ruilen voor een bestaan aan de wal. Eenmaal aan de wal kon hij zich wat meer toeleggen op zijn geliefde hobby, schilderen. 

  • In de aanloop naar Sinterklaas organiseert Museum Speelklok muzikale Sinterklaasrondleidingen voor jong en oud. Iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag om 14:00 uur kunnen jong én oud mee met de Sinterklaasrondleiding.

  • Lisa Brice (1968, Kaapstad) had twee jaar geleden een grote tentoonstelling in Tate Britain, dit najaar presenteert GEM haar eerste museale solotentoonstelling Nederland. Brice schildert en tekent vrouwen, veelal naakt en ongestoord verdiept in alledaagse bezigheden. Door hun gezichten schetsmatig neer te zetten en ze soms een opvallend blauwe huidskleur te geven, schept Brice met opzet onduidelijkheid over hun identiteit. De spanning tussen verhullen en onthullen vormt een rode draad in de tentoonstelling in Den Haag. 

  • De tentoonstelling A New Order, A New Earth in de Garage Rotterdam brengt beeldende kunst, (quantum) wetenschap, wijsgerige tradities alsmede eeuwenoude sjamanistische wijsheid en (AI) technologie samen. Negen internationale kunstenaars, denkers en wetenschappers creëren visies van een andere relatie tussen mens en natuur; visies op de mens als (onderdeel van de) natuur, niet los daarvan.