Kunstenaar Kort 126

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Foto: Eddy Wenting
  • Afgelopen vrijdag werd tijdens een Live-uitzending op NPO Radio 1 de nieuwe Kunstenaar van het jaar bekend gemaakt. Uit acht finalisten is Lita Cabellut gekozen als Kunstenaar van het jaar 2021. De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. Kunstenaar van het jaar is de eretitel voor de kunstenaar die als hoogste eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. 'Lita Cabellut heeft inmiddels wereldwijde faam opgebouwd, maar is in Nederland nog relatief onbekend (los van haar deelname als jurylid aan Project Rembrandt). Zij verdient mijns inziens meer aandacht in 'eigen' land, hoewel zij van oorsprong Catalaanse is', aldus één van de panelleden van de verkiezing 2021. 

  • De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar een kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Dit jaar ging de titel naar Tjalf Sparnaay. Sparnaay schildert hyperrealistische stillevens van triviale onderwerpen die hij opblaast tot op enorm formaat. 

  • Ook de eretitel Talent van het jaar werd uitgereikt. Die gaat naar de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars en de titel nog niet eerder kreeg. Dit jaar was dat Stefan Bleekrode. Als autodidact is Bleekrode gekend voor zijn gedetailleerde lijntekeningen van stadslandschappen in potlood of pen en inkt. 

  • Deze week rolde het Jaarboek Kunstenaars 2021 van de drukpers. In het 288 pagina's tellende boek staan kunstwerken van meer dan 160 kunstenaars, zowel bekend als iets minder bekend. Zoals de vorige 10 edities is het een omvangrijk en smaakvol opgemaakt boek en nu nog mooier! Onder meer ook een uitgebreid interview met Saskia Boelsums én bijdragen van verschillende bekende Nederlandse kunstliefhebbers. Het boek is tot en met 15 november met € 10,- korting te koop bij gebruik van actiecode FB-KW20. Leden van de NABK krijgen het boek (op aanvraag) gratis thuisgestuurd.