Kunstenaar Kort 124

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • De 15de-eeuwse schilder Hans Memling maakte prachtige portretten en religeuze taferelen. In de tentoonstelling 'Memling now' in het Sint-Janshospitaal van Brugge gaan vijf hedendaagse kunstenaars dit najaar de dialoog aan met zeven werken van hun 15e-eeuwse collega. Joseph Kosuth, de Afro-Amerikaanse schilder Kehinde Wiley, de Iraanse schilder Aydin Aghdashloo, de Syrisch-Amerikaanse Diana Al-Hadid en de Belg David Claerbout brengen hem hulde en maken kantekeningen.

  • Het Drents Museum toont dit najaar het werk van de Groningse schilder Henk Helmantel. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.

Henk Helmantel, 'Het meest Hollandse stilleven', 2019, olieverf op paneel, 122 x 185 cm. Particuliere collectie. Foto: Art Revisited, Tolbert
  • De winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020 zijn bekend. Kunstenaars tot 35 jaar konden werk inzenden om mee te dingen naar de prijs.  Zijne Majesteit de Koning heeft op donderdagmiddag 8 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020 uitgereikt aan Janne Schipper, Charlott Weise en Dan Zhu. Ze ontvangen elk een bedrag van 9.000 euro. De tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn, is geopend vanaf 10 oktober en is ook geschikt voor kinderen en gezinnen. 

  • 31 oktober is het de Nacht van de Geschiedenis. Dit jaar geheel online en live vanuit het Rijksmuseum. Met het thema Oost/West staan de ontmoeting en verbinding tussen de verschillende windstreken centraal. Vanaf je eigen bank kun je kiezen uit een programma vol boeiende verhalen uit Oost en West verteld door Paul Spies, Lotte Jensen, Jonathan Holslag, Babs Gons, Pete Wu. 

  • Van 17 t/m 25 oktober opent CODA het ExperienceLab. CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom in CODA Museum en diverse innovatielabs in de openbare Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek. Tijdens de openingsweek kun je deelnemen aan workshops, demonstraties, rondleidingen en maakmomenten met onder andere de digitale borduurmachine, 3D printers en de gloednieuwe grote lasersnijder. Alle activiteiten gaan door in kleine groepen en moet je reserveren. 

  • De MUSE Design Awards, onderdeel van de International Awards Associate, zijn in het leven geroepen om een podium te bieden aan ontwerpers die de ontwikkeling van design naar een hoger niveau tillen. De prijs beoogt excellentie onder creatieve professionals te eren en te stimuleren. Dit jaar zijn de tentoonstellingen Wij Vikingen van het Fries Museum en Gezonken Schatten van Keramiekmuseum Princessehof bekroond met een zilveren MUSE Design Award.