Kunstenaar Kort 122

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Rijswijk organiseert de grootste talentenjacht voor beeldende kunst, de Rijswijk Talent Award. Nog tot 11 oktober kun je je aanmelden met een werk rond het thema 'thuis'. Alle kunstdisciplines mogen meedoen. Uit de inzendingen selecteert een jury 20 deelnemers die het weekend van 31 oktober mogen exposeren in Rijswijk. 

  • Op de zolder van Kunstcentrum Haarlem is de tentoonstelling Woven Wonders te zien. Vanaf 19 september tot en met 21 november vind je hier wandkleden, plaids, kussens en shawls van dit baanbrekende textielmerk van Irene van Vliet. Van Vliet laat haar creativiteit de vrije loop en met haar werken vertelt ze verhalen die vaak een surrealistisch tintje hebben. Op zaterdag 26 september kun je Irene ontmoeten. Zij vertelt hoe traditie en innovatie in haar werken samen komen. Toegang is gratis.

  • Tien jaar lang keek Rosa Boomsma al naar het succesvolle programma ‘Sterren op het doek’. Net toen zij zelf klaar was met haar schilderopleiding stopte het programma in 2015. Dat jaar werd ze winnaar van Schilderij van het jaar. In 2018 belde het programma haar om mee te doen met de doorstart van het programma. Toen moest ze echter passen vanwege de geboorte van haar dochter. Dit jaar kreeg ze dan eindelijk de kans en mocht ze niemand minder dan Eva Jinek portretteren. In het programma worden drie kunstenaars gevraagd een bekende Nederlander te schilderen. Aan het einde van de aflevering worden de werken onthuld en mag de ‘ster’ één van de portretten mee naar huis nemen. Wie wil weten of Eva het werk van Rosa mee naar huis heeft genomen, zal nog even moeten wachten tot de uitzending op 31 oktober. Tot die tijd kun je alvast ander werk van haar bewonderen tijdens ‘Het weekend van het portret’, van 18 t/m 20 september in Loods 6 in Amsterdam, en van zaterdag 3 oktober t/m zondag 25 oktober bij Galerie Wind in Rotterdam.

  • Van zondag 20 t/m zondag 27 september toont Pauline van Buringen haar werk in de Amsterdamse Art Chapel. De locatie vormt een perfecte match met haar cityscapes: schilderijen geïnspireerd op modernistische architectuur met uitgesproken lichtval, schaduwen en reflecties. Ze toont er oliepasteltekeningen en linoprints van verschillende onderwerpen. Lees hier het interview met Pauline van Buringen van enkele nummers geleden. Meer informatie over de tentoonstelling vind je op de website.

  • Op 24 september opent in BOZAR Brussel de tentoonstelling 'Danser Brut'. De expo tracht aan de hand van moderne en hedendaagse kunst, medische archiefdocumenten en filmfragmenten de verbanden bloot te leggen tussen dans en onwillekeurige of repetitieve bewegingen. De expo onderzoekt verschillende expressievormen van het lichaam, het gezicht en de handen als een vertaling van hoe men in de wereld kan staan.