Kunstenaar Kort 121

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DOE MEE

  • Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie die kunst en muziek samenbrengt en waarin muzikanten worden uitgedaagd zich voor een track te laten inspireren door kunstwerken en historische objecten uit de collectie van vijftien Nederlandse topmusea. Wil je ook, net als Kovacs, Sef en S10, een soundtrack maken geïnspireerd op een kunstwerk? Meld je dan hier aan vóór 1 november om deel te nemen aan de Art Rocks muziekcompetitie en maak kans op een live performance in Paradiso en een geldbedrag van 1000,-.

  • 1 oktober sluiten de inschrijvingen voor de internationale wedstrijd Painting of the Year 2020. De winnaar gaat naar huis met € 2020 en of een tentoonstelling in Amsterdam. Schrijf je nog snel in via deze link.  
Twee lachende jongens van Frans Hals, circa 1620-30 geschilderd, Beeld Frans Hals Museum

IN HET NIEUWS

  • In de nacht van 25 op 26 augustus werd het schilderij 'Twee lachende jongens' van Frans Hals gestolen uit museum Hofje van Mevrouw Van Aerden in Leerdam. Het is de derde keer dat het doek gestolen wordt. De eerste keer was in 1988, de tweede keer in 2011. Deze keer forceerden de inbrekers de achterdeur en eenmaal binnen haalden ze doelgericht enkel het schilderij van Frans Hals van de muur.

  • Het kunstwerk 'Head of a bearded man' gemaakt op een houten paneel uit 1630, is mogelijk toch van Rembrandt. Jarenlang werd gedacht dat het niet echt van de Amsterdamse meester was. Na onderzoek van het hout van het paneel blijkt nu echter dat het houten paneel van dezelfde eikenboom afkomstig is als 'Andromeda' van Rembrandt, dat in het Mauritshuis in Den Haag hangt, en van het hout waarop 'Portret van een oude vrouw' is geschilderd door Jan Lievens. 

'Head of a bearded man', mogelijk toch een schilderij van Rembrandt ASHMOLEAN MUSEUM, UNIVERSITY OF OXFORD
Jo Koster, Meisje met zonnehoed, 1911, olieverf op doek, 40 x 40 cm, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc

BEZOEKEN

  • Van zonovergoten landschappen tot scènes in felle spotlights, 'Schilders van licht. Monet tot Sluijters'  in Singer Laren presenteert in diverse thema’s hoe kunstenaars rond 1900 licht weergeven. De tentoontstelling is nog te bezoeken tot 10 januari 2021 en toont schilderijen uit de verzameling van Singer Laren. Een aantal van de werken is afkomstig uit de Collectie Nardinc (schenking Els Blokker-Verwer in 2018) en is nooit eerder in Singer Laren te zien geweest.  

  • Hoe gaan de bewoners van Rotterdam om met de nieuwe realiteit van de ‘intelligente lockdown’? Drie Rotterdamse stadstekenaars geven vanaf zaterdag 12 september in de tentoonstelling ‘Getekend: Rotterdam!’ elk hun eigen kijk op de impact van het coronavirus op de stad.

Cox Janssens