Kunstenaar Kort 119

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Graffiti is al eeuwenoud. De eerstgevonden krabbels op muren dateren uit 30.000 jaar voor Christus en zijn gevonden in prehistorische grotten. Street Art is een sterk opkomende kunststroming die langzaam uit het verdomhoekje komt. Mede dankzij een aantal bekende kunstenaars zoals Banksy, al jaren de bekendste street artist van de wereld, krijgt Street Art wereldwijd steeds meer enthousiaste fans. Steeds meer wordt Street Art gezien als een manier om de stad te verfraaien, maar de makers krijgen nog lang niet de (h)erkenning die ze verdienen. De internationale wedstrijd Street Art of the Year 2020 geeft deze kunstenaars een extra boost. De kunstenaars uploaden straks zelf hun werk op de website www.streetartoftheyear.com en een deskundige jury bepaalt per categorie (Murals en Interventions) de 30 genomineerden en de drie finalisten. Maar ook jij kunt straks je stem uitbrengen en daarmee de publieksprijs bepalen. Bij een wedstrijd hoort natuurlijk ook een prijs. Ga naar voordekunst.nl en ‘Steun Street Art en de makers’. Stichting Kunstweek maakt deze wedstrijd mogelijk en jouw steun helpt om de prijzenpot te vullen voor de kunstenaars. 
  • 130 jaar nadat Van Gogh zijn laatste werk 'Boomwortels' schilderde, werd de locatie van het werk ontdekt. Wouter van der Veen, wetenschappelijk directeur van het Institut Van Gogh, ontdekte de locatie in Auvers-sur-Oise. Van Gogh schilderde het werk in 1890, enkele uren voordat hij een zelfmoordpoging ondernam.  Van der Veen vond tijdens zijn onderzoek ook nog een verloren gewaand radio-interview uit 1953 met Adeline Ravoux. Haar vader baatte de herberg uit waar Van Gogh verbleef. Adeline bracht hem eten en poseerde ook voor hem. Je vindt het interview hier terug.

  • Helemaal Coronaproof is het Ahoy drive-thru museum, een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Rotterdam Ahoy. Van 1 tot en met 23 augustus kun je met jouw eigen of geleende elektrische auto rijden door Hal 1 van Rotterdam Ahoy. De lege 10.000 m2 zalen van Ahoy zijn gevuld met kunstwerken uit het Boijmans Van Beuningen dat momenteel gesloten is. Koop hier je ticket.

  • Ook Corona-veilig is de openluchtbioscoop van Museum Voorlinden. Deze zomer kun je er midden op het landgoed de mooiste films kijken. Zo toont het museum 'Kusama: Infinity' in het kader van de tentoonstelling Yayoi Kusama die je er nog tot 23 augustus kunt bekijken. In de film komen talloze aspecten van Yayoi Kusama’s leven en werk aan bod: haar moeilijke jeugd, haar psychische problemen en het seksisme waarmee ze als buitenstaander en vrouw te maken kreeg. 

  • Op 25 juli opende in het Stedelijk Museum de tentoonstelling 'Van Thonet tot Dutch design. 125 jaar wonen in het Stedelijk'. De tentoonstelling verzamelt baanbrekende ontwerpen van Thonet tot vandaag. Zeer actueel is de zaal over Dutch design waarbij ook aandacht is voor de impact van de coronacrisis op de vormgeving in Nederland.  

  • Door Corona zijn groepsrondleidingen helaas niet meer mogelijk. Daar heeft De Pont in Tilburg iets op gevonden: zij bieden VIP-tours aan. Een rondleiding op maat in een klein gezelschap.

     

Foto: Peggy Janssen, styling: Heidi Willems - PURE styling