Kunstenaar Kort 116

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • ‘Ik zie niets exotisch, het is gewoon normaal afrohaar, geweldig flexibel’, zegt Esiri Erheriene-Essi. Het Stedelijk Museum Schiedam kocht twee schilderijen van de kunstenaar die nu te zien zijn in de tentoonstelling Realisme nu. Ze ontleende haar beelden aan een Britse encyclopedie over haardracht uit 1972, waarin de haarstijl als exotisch wordt beschreven. Esiri Erheriene-Essi werd dit jaar genomineerd voor de Prix de Rome, een belangrijke Nederlandse staatsprijs. (Bron.)

  • Op 7 juli opent de tentoonstelling Grandioos Glas: Optische glaskunst uit Tsjechië en Slowakije in Escher in Het Paleis. In deze tentoonstelling wordt de abstract-geometrische optische glaskunst van Václav Cígler, Lubomír Arzt, Miloš Balgavý, Pavol Hlôška, Zora Palová en Štěpán Pala op meerdere plekken in het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma gepresenteerd. De tentoonstelling loopt van 7 juli t/m 8 november 2020.

  • Vanaf 20 juni openen in het Gentse Museum Dr. Guislain twee ‘verkleefde’ tentoonstellingen die allebei de rijkdom van het medium collage in de kijker zetten. Het eerste luik ontstond in volle coronacrisis: bewoners van psychiatrische en jeugdhulpinstellingen werden met kunstenaars in contact gebracht via het project Kunst in Afzondering. Vier weken lang correspondeerden ze: sommige kunstenaars vroegen om met meegestuurde materialen aan de slag te gaan, anderen lieten toe om hun werk te verknippen of verscheuren tot een geheel nieuwe creatie. Museum Dr. Guislain presenteert deze zomer een selectie van de werken die tijdens dit mooie, verbindende project ontstaan zijn.

  • In tentoonstelling Face It van William Rutten zijn gezichten van acteurs, sporters, presentatoren, politici en zangers meer dan levensgroot te bekijken. Om iedereen de kans te geven om de expositie te bekijken is door Museum Hilversum besloten om deze te verlengen tot en met zondag 2 augustus. Ook wordt de expositie uitgebreid met een nieuw portret. Het publiek wordt uitgenodigd om ideeën aan te dragen voor een bekende Nederlander. Iedereen kan hiervoor suggesties indienen.

  • Dinsdag 16 juni werkte de wereldwijd geprezen muralist ROA zijn meesterwerk af op de gevel van het Gents Universiteitsmuseum (GUM). ROA liet zich voor zijn onderwerp inspireren door de uitzonderlijke collecties en verhalen van het GUM. Samen met de onthulling van dit unieke werk, kondigt het GUM ook aan dat de deuren (uitgesteld) zullen opengaan tijdens een feestelijke ‘coronaproof’ openingsmaand in oktober. (Bron.)

  • Wie deze zomer ‘coronaproof’ kunst wil ontdekken in openlucht, kan dat vanaf nu tijdens de 27ste editie van Sculpture Link in Knokke. De tentoonstelling pakt dit jaar uit met werk van kunstenaar Antoine Leclercq. Hij is gepassioneerd door tuinen en grote open ruimtes. De kunstenaar behoort tot een verfijnde school die elke vorm van onnodige versieringen overboord gooit. Leclercq werkt vaak met cortenstaal, een zelfgepatineerd staal met een geforceerde oppervlakte dat geregeld buitenshuis wordt gebruikt voor zijn roestkleurige patina en weerstand tegen de weersomstandigheden. De beeldenwandeling (of -fietstocht) loopt over de zeedijk vanuit Het Zoute richting Heist-West en eindigt aan CC Scharpoord. Daar vindt van 8 tot en met 16 augustus de 45ste editie van Art Nocturne plaats, met zo’n veertig standen.