Kunstenaar Kort 114

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Hoewel volgende week de musea weer openen, wil dat nog niet zeggen dat de reiswereld ook meteen weer open gaat. Dus waarschijnlijk zal het nog even duren voordat je naar de Hermitage in St. Petersburg kunt gaan. Maar gelukkig is er deze fantastische virtuele tour.

  • Veel tentoonstellingen zijn door de lockdown verlengd. Zo ook Caravaggio-Bernini. Barok in Rome. in het Rijksmuseum. Nu te zien t/m 13 september 2020. Meer dan zeventig meesterwerken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten zijn te zien op de tentoonstelling Caravaggio-Bernini. Barok in Rome. De schilderijen en beeldhouwwerken zijn afkomstig uit internationale musea en uit particuliere collecties. Tickets en starttijden boek je vooraf op rijksmuseum.nl.

  • Met CRUX (verlengd t/m 23 augustus) laat Museum de Fundatie een nieuwe generatie schilders uit Leipzig zien. De grote schildertraditie van Leipzig en hun virtuositeit en aandacht voor architectuur en landschap verbindt hen. De wegen van Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade kruisten toen zij studeerden aan de beroemde Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Kobe was Meisterschüler bij Arno Rink; Völker, Seidel en Schade bij Neo Rauch.

  • De heropening van het Van Abbemuseum valt samen met de opening van de eerste grootschalige tentoonstelling van performancekunstenaar Yael Davids. “Ik benader het gebouw van het Van Abbemuseum als lichaam. De verschillende delen van de tentoonstelling, zoals de meterslange textielinstallatie, de verschillende bruiklenen en de collectiestukken, functioneren als ruggengraat, ledematen en ingewanden.”

  • Wat is het waard om te bewaren en wat niet? Die vraagt stelt het MAS in Antwerpen (B) zich in de nieuwe permanente expo 'Dingen' rond de collectie van Belgisch filosoof Jaap Kruithof. Hij was verontwaardigd over de wegwerpcultuur en verzamelde 10.000 afgedankte, goedkope spullen. Die collectie kreeg het MAS na zijn dood geschonken. 

  • Daniëlle van Ark maakt sinds het uitbreken van de coronacrisis kunst van de facturen die ze ontvangt: Bills. Inmiddels heeft ze er tien gemaakt – de duurste was haar studiohuur à 243 euro, de goedkoopste een Zoomrekening à 16 euro. (Bron.)