Kunstenaar Kort 112

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • Gerardine Jacoba van de Sande Bakhuyzen (1827-1895). In 1850 schreef de Groningse kunstacademie Minerva een prijsvraag uit voor kunstwerken met twee onderwerpen: zicht op een woelige zee met schip en een bloemstuk. Gerardine, die op aanraden van haar vader meedeed, was de enige inzender in de tweede categorie en werd als winnaar verkozen. Haar bloemstuk kreeg algemene goedkeuring "als zijnde met zorg en vlijt bewerkt, bevallig en fraai van ordonnantie". In 1861 werd ze benoemd tot erelid van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1876 was ze medeoprichter van de Hollandsche Teekenmaatschappij en drie jaar later werd ze lid van Arti et Amicitiae.

  • Vanwege het coronavirus heeft het Drents Museum besloten de grote kunsttentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo te verplaatsen naar het najaar van 2021. De tentoonstelling gewijd aan de wereldberoemde Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954) die aanvankelijk gepland stond voor komend najaar, vindt nu precies één jaar later plaats met dezelfde tijdsduur: van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022.

  • De vraag wie het meisje met de parel op het wereldberoemde schilderij van Vermeer is geweest blijft een mysterie. Nieuw onderzoek heeft hier geen antwoord op gegeven. Wel zijn er twee opmerkelijke ontdekkingen gedaan. Zo is aangetoond dat Vermeer het meisje schilderde voor een groen gordijn. En in tegenstelling tot wat altijd werd gedacht, omdat dat met het blote oog niet is te zien, heeft het meisje wel wimpers. Kijk hier voor een video. (Bron.) Foto: Een close-up van het rechteroog. Op de rechterfoto is te zien dat Vermeer wimpers heeft geschilderd met bruine verf | Foto: Mauritshuis.
  • Painting of the Year is een nieuwe internationale schilderwedstrijd waarbij je kans maakt op de hoofdprijs van € 2020,- en een mooie verkoopexpositie in Amsterdam. De wedstrijd is open voor iedereen die van schilderen houdt en het thema van de wedstrijd is helemaal vrij. Neem een kijkje op: www.paintingoftheyear.com
  • Eind dit jaar verschijnt het Fabulous Art Book #1. Dat is een uniek kunstboek waarvan de volledige oplage gegarandeerd is en helemaal bij kunstliefhebbers én kunstkopers terechtkomt. In het boek komt de kunst te staan van geballoteerde kunstenaars en daar kun jij ook bij staan. Schrijf je nu ook in via de website: https://fabulousartbook.com/nl/ Ben je NABK-lid, doe je 2020 of 2021 mee aan 1 van deze kunstbeurzen of sta je in het Jaarboek Kunstenaars 2021, dan krijg je 10% korting. 
  • Vanaf nu bezoek je het virtuele Groninger Museum vanuit je huiskamer met een splinternieuwe 360 graden omgeving. Speciaal voor fans van de populaire tentoonstelling CHIHULY uit 2018/2019 is deze aan de online tour toegevoegd: https://musea360.nl/Groninger_Museum/?utm_medium=email