Kunstenaar Kort 111

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • Op 31 januari 1890 schreef Theo aan Vincent van Gogh dat hij en zijn vrouw Jo een zoon hadden gekregen die ze de naam Vincent Willem zouden geven. ‘Zoals we je hebben gezegd, vernoemen we hem naar jou en ik spreek de wens uit dat hij even vasthoudend en even moedig wordt als jij.’ Kort daarna maakte Vincent voor zijn neefje dit schilderij van bloeiende amandeltakken: één van de eerste tekenen van een nieuwe lente. Theo en Jo ontvingen het doek begin mei en hingen het op een ereplaats in hun appartement, boven de piano.

  • Met een foto van een groep demonstranten in Soedan won de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba de World Press Photo. De foto past naadloos bij ‘protestjaar’ 2019, waarin vaak de jeugd in de frontlinie stond. Maar wie de jongen op de foto is, weet Chiba niet. (Bron.)

  • Een week na de opening moest de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd in Museum het Rembrandthuis dicht. Maar ondertussen is een bezoek toch mogelijk — virtueel! Samen met filmmaker Milan Amzic is deze mini-documentaire gemaakt, waarin je wordt meegenomen op een rondleiding door de tentoonstelling.
  • ​Deze tijd biedt een uitgelezen kans om te herevalueren wat kunst voor ons kan betekenen. In deze video zien we het Van Abbemuseum door de ogen van cabaretier Vincent Bijlo, die blind werd geboren. Hij laat ons zien dat we kunst op meerdere manieren, met verschillende zintuigen kunnen ervaren. In zijn woorden: een “spannende ontdekkingstocht”.

 

  • Ga samen met Stefan van Raay directeur van het Cobra Museum door de tentoonstelling Intens Mexico. Bingwatch vier afleveringen die je meenemen in de Politiek (1) de Identiteit (2) Sex (3) en de Dood (4) van Mexico.
  • Wat is er nou mooier om te schilderen en te tekenen tijdens deze periode, waarin veel mensen noodgedwongen thuis moeten blijven? Om zowel de amateurschilders als kunstenaars te stimuleren de schilderskwast ter hand te nemen, organiseert de Klassieke Academie voor Beeldende kunst een speciale Schilder- en Tekenwedstrijd ‘De lente overwint!’.