Kunstenaar Kort 109

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • Édouard Manet (1832-1883) speelde een belangrijke rol in de overgang van het realisme naar het impressionisme. Hij ging in opleiding bij Couture en daarnaast studeerde hij aan de Académie Suisse. In 1859 diende Manet ‘De Absintdrinker’ in voor het Salon, de jaarlijkse kunsttentoonstelling, maar de jury weigerde het doek. Om twee redenen. Het onderwerp: een dronken man. En de schilderstijl: delen van het werk maakte volgens hen een onvoltooide en vage indruk.

  • Uit een kunstgalerij van de Universiteit van Oxford in Groot-Brittannië zijn dit weekend drie eeuwenoude schilderijen gestolen. Een van de werken is van de schilder Antoon van Dyck. De politie is een grondig onderzoek gestart, maar van de daders ontbreekt nog ieder spoor. (Bron.)

Netflix en chill

  • Als je dan toch thuis zit en Netflix kijkt, dan misschien nog best iets opsteken over kunst. Fiona Bruce en Philip Mould zetten in 'Fake or Fortune?' onderzoeksvaardigheden en wetenschappelijk technieken in om te bepalen of schilderijen echt zijn of slechts meesterlijke vervalsingen. Heb je geen Netflix, dan kun je de serie ook op YouTube vinden.

  • Ook op Netflix is The Square een prachtige satire op de kunstwereld. Superieure satire over museumcurator Christian (Bang), wiens comfortabele bestaan volledig op zijn kop wordt gezet als hij op straat van zijn portemonnee beroofd wordt en vervolgens de ene slechte beslissing na de andere neemt. Regisseur Östlund (Involuntary, Play, Turist) spaart niets en niemand in zijn film en sleurt de kijker van de ene pijnlijke scène naar de volgende. Ondertussen intelligente dingen zeggend over onder meer politieke correctheid, kuddegedrag en opportunisme. Onbetwist hoogtepunt: een chique diner waar als hoofdact een man optreedt die doet alsof hij een chimpansee is.

  • Wat doe je als je het thuiswerken na één dag al zat bent? Je verzint een leuke challenge voor je collega’s: Maak een beroemd schilderij na met slechts drie voorwerpen. Binnen no-time ging de challenge viral op Instagram en werd het account ‘Tussen Kunst & Quarantaine’ in het leven geroepen. Onder het mom van ‘een beetje van de kunst en een beetje van jezelf’ posten thuisblijvers massaal hun geïmproviseerde versie van wereldberoemde schilderijen, zoals Het meisje van de parel van Vermeer, de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci en zelfs van Rembrandts Nachtwacht! 

Virtueel kunstkijken

  • Vanuit huis kun je ook virtueel over een kunstbeurs lopen! Bekijk hier bijvoorbeeld de volledige Annual Dutch Art Fair 2019. Exact alsof je er zelf bij was!