Kunstenaar Kort 108

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • John Peter Russell was een impressionistische kunstschilder. Hij erfde het fortuin van zijn vader en gebruikte het om er mee te gaan studeren aan de Fine Art School in Londen. Van portretschilderijen maakte hij later de overstap naar landschappen en maritieme taferelen. Russell mocht Vincent van Gogh, Claude Monet en Henri Matisse tot zijn vrienden en bewonderaars rekenen, maar werd zelf nooit erg bekend. Daarom kreeg hij de bijnaam ‘de verloren impressionist’. In de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Nieuw-Zeeland en Sydney. In 1930 overleed hij en raakte zijn werk in de vergetelheid. Zijn dochter gaf 21 werken aan het Louvre, die nu in Musée Rodin worden tentoongesteld.

  • Voor het eerst in Nederland presenteert Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van imposante wandkleden naar ontwerpen van beroemde kunstenaars als Picasso, Le Corbusier, Miró, Vasarely en Louise Bourgeois. De tentoonstelling ‘Extra Large’ belicht een periode van honderd jaar, met wandtapijten van direct na de Eerste Wereldoorlog tot nu, en ontvouwt een vrijwel onbekend aspect uit het oeuvre van veel moderne en hedendaagse kunstenaars. Zij gebruiken de eeuwenoude weeftechniek als basis voor hun textielkunst en interpreteren deze steeds opnieuw.

  • Doe mee met het Landelijk AtelierweekendHet Landelijk Atelierweekend is dit jaar op 20-21 juni (Zomer-editie) en 14-15 november (Winter-editie). Stel jij je atelier ook open voor het publiek tijdens dit landelijke evenement en leg je zo nieuwe contacten? Leden van de NABK krijgen korting op deelname. Informatie en aanmelden: www.landelijkatelierweekend.nl.

  • Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone heeft Classic Blue uitgeroepen als kleur van het jaar 2020. Dat maakt het bedrijf bekend middels een persbericht. Pantone beschouwt Classic Blue als “een solide en betrouwbare blauwe tint waarop we altijd kunnen rekenen”. Het is niet voor het eerst dat een blauwtint wordt uitgeroepen tot kleur van het jaar, iets wat Pantone dit jaar voor het 21ste opeenvolgende jaar doet. Eerder kwamen de kleuren Blue Turquoise, Blue Iris en andere blauwtinten al voor. Anders dan andere soorten blauw is Classic Blue “donkerder, eleganter en traditioneler”. De kleur doet volgens Pantone denken aan de kleur van de schemering, bosbessen en de klassieke Pepsi Cola-blikjes, en “biedt een gevoel van rust en vrede aan de menselijke geest”. (Bron.)

 

Early Bird korting inschrijving Jaarboek Kunstenaars

  • Het is vanaf nu mogelijk om je aan te melden met één of meerdere pagina's in het Jaarboek Kunstenaars 2021. Het boek verschijnt op 7 november, tijdens de opening van de Kunstweek en wordt door zo'n 26.000 kunstliefhebbers en meelezers gezien en gelezen. Bij aanmelding HIER met kortingscode Early2020 krijg je tot en met 31 maart 10% korting op jouw presentatie!

  • The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht merkt de gevolgen van de wereldwijde coronacrisis. Tijdens de opening voor genodigden donderdag is het rustiger dan normaal. Dat zegt verslaggever Jo Cortenraedt. Donderdag opent de TEFAF 2020 haar deuren voor the rich and famous, die een speciale uitnodiging hebben gekregen voor de voor-bezichtiging. (Bron.)