Kunstenaar Kort 107

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • Isaac Lazarus Israëls (1865-1934) was een voornaam lid van de Amsterdamse impressionisten. Hij was actief als schilder, tekenaar, aquarellist en graficus. De jonge Isaac stopte al vroeg met school en werd opgeleid in het atelier van zijn vader Jozef Israëls, een belangrijke meester van de Haagse School. Van 1905 tot 1913 leefde Israëls in Parijs, nadien tot 1915  in Londen. In 1921 reisde Israëls naar Nederlands-Indië en in 1923 keerde hij voorgoed terug naar Den Haag. Israëls overleed thuis, op 7 oktober 1934, twee dagen nadat hij was aangereden door een auto.
  • Wel of niet nieuwe Rembrandt? Rembrandtkenners zetten vraagtekens bij de claim van Amerikaanse onderzoekers dat een aan een leerling van Rembrandt toegeschreven schilderij door de meester zelf is gemaakt. De onderzoekers van de New York University (NYU) leiden dat af uit de penseelvoering op het werk, die "volledig" overeen zou komen met andere werken van Rembrandt. (Bron.)

NIEUWE WEDSTRIJD

  • Vandaag is de wedstrijd In de geest van Jan Mankes gestart. Stichting 100 jaar Jan Mankes organiseert een herdenkingsjaar, 100 jaar na het overlijden van Jan Mankes. Onderdeel is de wedstrijd In de geest van Jan Mankes waarbij het beste, mooiste, meest gewaardeerde kunstwerk gekozen wordt dat is geïnspireerd door Jan Mankes, zijn leven, zijn tijd of zijn kunst. Tot en met 31 mei 2020 kun ook jij deelnemen.
    KORTING: lezers van Kunstenaar Magazine krijgen € 2,45 korting. Gebruik bij de betaling deze code KM20.

  • In het televisieprogramma 'Nu te Zien!' verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum, bezocht Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan. De uitzending gemist? U ziet hem hier. De tentoonstelling is te zien t/m 10 mei 2020.

  • Dit voorjaar toont het Mauritshuis (t/m 1 juni) de allereerste Nederlandse tentoonstelling over de legendarische Britse paardenschilder George Stubbs. Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling is het levensgrote portret van het paard Whistlejacket, topstuk uit de National Gallery, Londen, dat voor het eerst naar het Europese vasteland komt. Ook is in de tentoonstelling het skelet te zien van Eclipse, het meest legendarische renpaard aller tijden, en het portret dat Stubbs maakte van deze hengst.
    Meer over de tentoonstelling en het boek dat er bij verschijnt lees je in Kunstenaar Magazine nr. 111.
  • 'Niet met zoveel woorden' brengt een grote variëteit aan kunstwerken uit de collectie van het Kröller-Müller museum bij elkaar waarin woorden, letters, zinnen en tekstfragmenten een prominente rol spelen. De tentoonstelling laat op luchtige wijze de veelzijdige toepassing van taal en tekst door kunstenaars zien.