Kunstenaar Kort 106

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • George Hendrik Breitner werd in 1857 geboren in Rotterdam. Als jonge jongen tekende hij vooral veel oorlogstaferelen en paarden. Op zijn veertiende verliet hij school om te gaan werken op kantoor en in zijn vrije tijd volgde hij tekenlessen. Breitners vader had geen oren naar de artistieke loopbaan van zijn zoon, maar liet zich door de tekenleraar overtuigen om zijn zoon toch zijn gang te laten gaan. Breitner werd bekend met zijn schilderijen en foto’s van het Amsterdamse stadsleven.

  • Onder het motto ‘kijk wild en denk lenig’ hebben Hans Lemmerman en Inge van Run (Het Wilde Oog) de afgelopen twintig jaar laten zien hoe de wereld van de kunst en die van volkscultuur elkaar kunnen versterken. Sinds 2000 portretteert het duo vrouwen in traditionele Spakenburgse klederdracht naast werk van diverse Nederlandse kunstenaars. Dit levert verrassende, vervreemdende en grappige beelden op. Het langlopende project wordt nu afgesloten met een tentoonstelling in het Mondriaanhuis (15 maart t/m 13 september), waarbij de Spakenburgse Diva’s de dialoog aangaan met de grootmeester van de abstracte kunst.

  • Al eeuwenlang vinden wij de natuur fascinerend. Niet alleen om er in aanwezig te zijn, maar ook om te kijken, onderzoeken en verzamelen. Flora en fauna dienen al eeuwenlang als inspiratie voor vele kunstenaars. Van schilderijen met groene vergezichten tot taxidermie en de vele verhalen die de natuur brengt in boeken voor jong en oud. De natuur is een vertrekpunt om in de huid der dingen te kruipen, van vogel tot nachtvlinder, van paradijsvogel tot pauw. De kunstenaars in de tentoonstelling Animalia in CODA Apeldoorn leggen de schoonheid vast van de dierenwereld in verstilling; ontdek vele details die normaal aan het oog voorbij gaan.

  • Het Kröller-Müller Museum is vooral bekend om zijn grote collectie moderne kunst. Minder bekend is dat grondlegger Helene Kröller-Müller ook een passie had voor Chinese kunst, van blanc de Chine porselein tot kunstwerken uit vroege dynastieën als Tang (618-907) en Song (960-1279). Deze weinig getoonde maar zeer gevarieerde verzameling bevat naast vroege keramiek ook klein sculptuur in brons en steensoorten als jade en speksteen, en zelfs een aanzienlijke collectie schilderijen en werken op papier.

 

  • Willem Kolvoort (1965), de bekende posterdrukker van poppodium Vera in Groningen, presenteert zijn speelse, fantasievolle en humoristische zeefdrukken in het Groninger Museum. Kolvoort ontwierp in zijn ruim dertig jaar lange carrière bij Vera maar liefst 500 verschillende affiches. De eigenzinnige ontwerpen ogen vaak brutaal - een brutaalheid die je bij een concertpodium als Vera verwacht - maar van de grappige dierfiguren die de posters bevolken gaat ook iets vertederends uit.

  • Vijf kenners uit de Nederlandse kunstwereld hebben elk een genomineerde voorgedragen voor de dertiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Het gaat om de jonge kunstenaars Isabelle Andriessen, Sharelly Emanuelson, Özgür Kar, Wouter Paijmans en Philip Vermeulen. Op 1 februari opent een tentoonstelling van de vijf kunstenaars in Stedelijk Museum Schiedam. Op 5 maart 2020 maakt de jury de winnaar bekend van de prijs die bestaat uit een bedrag van 10 duizend euro (beschikbaar gesteld door de Rabobank) en een boekpublicatie (gesteund door het Jaap Harten Fonds) eveneens ter waarde van 10 duizend euro. Dat gebeurt tijdens de radio-uitzending van het programma Opium.