Kunstenaar Kort 104

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • De vooruitstrevende Charley Toorop (1891-1955) nam een uitzonderlijke plaats in binnen de Nederlandse kunstwereld van voor de Tweede Wereldoorlog. Ze was de dochter van kunstenaar Jan Toorop en ontwikkelde een eigen stijl, die zich liet laat vangen onder een specifieke stroming. Charley Toorop maakte vanaf 1916 deel uit van de kunstenaarsgroep Het Signaal en stond in 1947 aan de wieg van het Kunstenaars Centrum Bergen (KCB).
  • Vanaf zaterdag 18 januari 2020 is in Kunst centrum Haarlem de tentoonstelling Sustainability Art #4 te zien. 16 Kunstenaars laten hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering zien. De kunstenaars maken met uiteenlopende werken de complexe materie zichtbaar van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, de vervuiling van de oceanen en de algehele verspilling. In veel werk is gebruik gemaakt van afbreekbare en recyclebare materialen.
  • Het is je vast niet ontgaan; in 2018 ontving Singer Laren een omvangrijke schenking van Els Blokker-Verwer. Die gift omvat de verzameling van ruim honderd schilderijen, werken op papier en beelden van Els en Jaap Blokker-Verwer: de Collectie Nardinc. Speerpunt is daarin het werk van Jan Sluijters, aangevuld met tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen, Ferdinand Hart Nibbrig, Théo Van Rysselberghe, Piet van der Hem, Jan en Charley Toorop, Kees Maks, Dick Ket en Carel Willink. Om het publiek permanent van de collectie te laten genieten, stelt Els Blokker-Verwer Singer Laren in de gelegenheid om het museum uit te breiden met een aantal nieuwe museumzalen in de nog te bouwen Nardinc vleugel. Het streven is om deze in 2021 te openen voor het publiek.
  • Anne Eadington - Every Day. Vanaf haar 14e tot haar 22ste maakte deze Amerikaanse jongedame dagelijks een zelfportret dat ze na 2.800 foto's aan elkaar monteerde tot een filmpje van bijna 3½ minuut (klik op de foto). Er zijn meer van dit soort filmpjes op YouTube te zien, maar bij deze blijven de serieuze blik en de stand van de ogen exact gelijk. Monikkenwerk!

  • Op 11 en 12 januari verandert de Eusebius in een enorme expositieruimte. Tijdens Art Arnhem, dé kunstbeurs van het oosten, laten meer dan 75 kunstenaars uit de regio hun werk zien. Het bijzondere van de beurs is dat de kwaliteit van de geselecteerde kunstwerken hoog is. Om op de beurs te exposeren wordt het werk eerst bekeken door een commissie. Een van deze leden is Alexander Pechtold. Hij studeerde in de jaren 60 kunstgeschiedenis en voor zijn politieke carrière begon werkte hij jarenlang als veilingmeester. (Bron.) Koop HIER je ticket(s) inclusief catalogus! 

  • De huisstijl en branding van het Bonnefantenmuseum heeft een complete metamorfose ondergaan en vanaf nu gaan we verder onder de naam Bonnefanten! Wij blijven hét kunstmuseum van Limburg en de euregio, met de vaste collectie-opstellingen oude, moderne en hedendaagse kunst en met onze unieke wisseltentoonstellingen van niet-mainstream (internationale) kunst en kunstenaars. Daar waar wij om bekend staan en waar wij met trots op verder bouwen, in het door Aldo Rossi ontworpen herkenbare museumgebouw aan de Maas.