Kunstenaar Kort 103

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • Gerard van Spaendonck (1746-1822) was een Nederlandse kunstschilder, maar zou als bloemenschilder vooral naam maken in Parijs. Hij werd er hoogleraar bloemschilderen in de Jardin des Plantes en lid van de Académie des Beaux-Arts. Van Spaendonck schilderde in olieverf en aquarel waaronder veel botanische aquarellen voor het Franse hof. Hij werd door Napoleon Bonaparte in de adelstand verheven.
  • In nauwe samenwerking met Paleis Het Loo in Apeldoorn en de Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel organiseert Rijksmuseum Twenthe een omvangrijke overzichtstentoonstelling over het werk van de 18de-eeuwse portretschilder Johann Friedrich August Tischbein (1750-1812), Tischbein en de ontdekking van het gevoel (nog t/m 19 januari).
  • Imposant, excentriek en extravagant zijn woorden waar je vaak aan denkt bij drag queens. Steeds vaker zijn drags het onderwerp van gesprek; RuPaul’s Drag Race maakte drag wereldwijd bekend. Waar het ooit vooral een underground fenomeen binnen de LHBTQI-gemeenschap was, is drag inmiddels bijna ‘mainstream’ geworden. Maar waar staat drag (dressed resembling a girl) eigenlijk voor? Is het een spel van verkleden, uiterlijk vertoon en plezier? Of zit er meer achter? De tentoonstelling Drag Power - Gender, pride & glamour in CODA toont de uitbundige uitdossingen, maar laat vooral ook zien wat zich achter de pailletten en onder de pruik bevindt.
  • Met ongeveer 140 werken die zelden of nooit in Duitsland zijn tentoongesteld, presenteert de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen de "onbekende" Edvard Munch (1863 - 1944) op de K20. Deze schilderijen, prenten en sculpturen werden geselecteerd door Karl Ove Knausgård (*1968). De internationaal gevierde schrijver, een geboren Noor zoals Munch zelf, verwierf wereldwijde bekendheid met zijn zesdelige autobiografische roman, die in meer dan 30 talen is vertaald en talrijke prijzen heeft ontvangen.

VERWACHT

  • De dubbeltentoonstelling Erwin Olaf in Kunstmuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag eerder dit jaar was zo’n groot succes dat deze de boeken in is gegaan als de best bezochte fotografietentoonstelling van Nederland. Om dit succes te vieren, heeft het Kunstmuseum besloten de fotografiecollectie te verrijken met verschillende werken die in de tentoonstelling te zien waren. Zo verwerft het museum de complete serie Chessmen en verschillende vintage prints uit de serie Squares. Verschillende andere werken, waaronder het zelfportret American Dream (Self-Portrait with Alex) uit de meest recente serie Palm Springs (2018), worden door Erwin Olaf aan het museum geschonken.

  • Tell Me Your Story, 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst, 8 februari t/m 17 mei 2020. Voor het eerst in Europa: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst in een tentoonstelling over storytelling. Vanaf 8 februari tonen 50 kunstenaars de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur. Rond 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, komen naar Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. Maak kennis met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en ontdek hun verhaal.