Kunstenaar Kort 102

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • Oscar-Claude Monet (1840-1926) was een Frans impressionistisch kunstschilder. Monet begon met schilderen bij Charles Gleyre in Parijs. Hij mocht heel wat kunstenaars onder zijn vrienden rekenen, waaronder Frédéric Bazille, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Edgar Degas, Paul Cézanne en Édouard Manet. In 1883 verhuisde hij met zijn gezin naar Giverny.

  • Achter de muur van een Italiaans museum is vrijwel zeker het schilderij gevonden dat in 1997 uit La Galleria d'Arte in Piacenza werd gestolen. Het gaat om het olieverfschilderij Portret van een dame van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Bron.

  • BOZAR (Brussel, België) brengt een grote retrospectieve met werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Deze vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels.
  • Een dakloze wordt even kerstman: dat is het idee achter de nieuwe muurschildering die Banksy deze week in Birmingham aanbracht. Ze stelt twee opstijgende rendieren voor, die een bank als slee de lucht lijken in te trekken. Met zijn werk wil de Britse straatkunstenaar de aandacht vestigen op de daklozencrisis in Groot-Brittannië. Hij postte er op Instagram ook een filmpje over.
  • Op het Indonesische eiland Sulawesi hebben archeologen de oudste grottekening ooit gevonden waar mensen en dieren op staan. De afbeelding is zeker 43.900 jaar oud, zeggen onderzoekers in het vakblad Nature. Op de tekening zijn theriantropen te zien, wezens die half-mens en half-dier zijn. Zij lijken met speren en touwen op varkens en kleine buffels te jagen. Bron.

  • Naar goede gewoonte vernieuwt het Rubenshuis regelmatig de opstelling met nieuwe werken. Absolute blikvanger dit najaar is de Heilige familie met papegaai van Rubens, een bruikleen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het werk is te bekijken in het groot atelier.