Kunstenaar Kort 101

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Bloemen op doek

  • Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 - New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die echter een groot deel van zijn leven in het buitenland woonde en werkte. Hij is vooral bekend geworden als pionier van de abstracte kunst. Hij begon echter pas rond zijn veertigste levensjaar, na zijn vertrek naar Parijs, te experimenteren in deze stijl. Voor die tijd schilderde hij realistische taferelen waarin de natuur een hoofdrol speelde. 

  • Kunsthal Rotterdam verwelkomt Marloes Krijnen als nieuw lid voor haar raad van toezicht. Per 1 december 2019 wordt zij benoemd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam en volgt hiermee Vincent Mentzel op, voormalig staffotograaf van NRC Handelsblad. Marloes Krijnen (1955) studeerde politicologie en was van 1989 tot 1998 managing director van World Press Photo. In 2001 richt zij Foam, Fotografiemuseum Amsterdam, op dat zich onder haar leiding heeft ontwikkeld tot een succesvol cultureel instituut.

  • Met de tentoonstelling ‘Meesterlijk!’ presenteert de Kunsthal Rotterdam vanaf zaterdag 7 december (tot 29 maart 20202) een groots overzicht van vier eeuwen schilderijen en tekeningen uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De tentoonstelling laat in ruim 150 werken het meesterschap zien van 27 kunstenaars die in beide kunstvormen uitmunten.

  • Tell Me Your Story: voor het eerst in Europa: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst in een tentoonstelling over storytelling. Vanaf 8 februari t/m 17 mei 2020 tonen 50 kunstenaars de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur. Rond 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, komen naar Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. Maak kennis met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en ontdek hun verhaal.

  • De winnaar van de Publieksprijs van Rembrandt Leeft! is Yvonne Heemskerk met haar werk Rembrandt Leeft en Lacht! Klik hier voor meer informatie.
  • Tot en met 12 januari 2020 loopt in het Van Gogh Museum te Amsterdam de grote, internationale tentoonstelling gewijd aan Jean-François Millet (1814-1875). Deze tentoonstelling toont hoe de kunst van Millet als inspiratiebron diende voor kunstenaars na hem, zoals o.a. Vincent van Gogh, Camille Pissarro, Claude Monet, Edvard Munch en Salvador Dalí.