Inspiratie: Video ArtTube

Op het online platform www.arttube.nl vind je het gezamenlijke aanbod van meer dan 20 musea uit Nederland en België. ARTtube bevat bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers en sfeervolle portretten van makers. De musea bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen, de restauratie van kunstwerken en laten hun curatoren en conservatoren aan het woord. Op de site staan ruim 700 video’s, wekelijks is er nieuwe content. Voor Kunstenaar Magazine licht ARTtube’s redactie iedere twee weken een video uit, waarin je wordt meegenomen in de gedachtegang van kunstenaars en kunt meekijken bij het maakproces.

In 2014/2015 produceerde ARTtube de vijfdelige serie ‘Makers’ over een vijftal actuele artistieke disciplines, waarbij we inzoomen op het maakproces. Zo stond keramiek, fotografie, PUR-schuim en tekenen centraal in de eerdere video’s. In de aflevering over textiel bezoeken we twee kunstenaars die op een geheel eigen wijze met dit materiaal werken en vernieuwing aanbrengen in dit eeuwenoude medium. In het Antwerpse M HKA werkte de jonge Finse kunstenaar Juha Pekka Matias Laakkonen aan een project waarin hij twee inheemse taalgemeenschappen van zijn land met elkaar verbind door lokale materialen (wol, hout) van verschillende boerderijen te verzamelen. Gedurende de tentoonstelling spinde hij garen van de wol, bestemd voor een kledingstuk wat hij zal dragen wanneer hij voor een derde keer de reis aflegt om de geleende objecten terug te brengen.

En we namen een kijkje in Museum De Lakenhal in Leiden, dat de geschiedenis van het Leids Laken nieuw leven in blaast door hedendaagse ontwerpers stoffen te laten maken op basis van oude ambachten en nieuwe technieken. Beeldend kunstenaar Christie van der Haak uit Den Haag kreeg als eerste de opdracht om een Nieuw Leids Laken te ontwerpen. Met behulp van innovatieve technieken schildert zij als het ware met de weefmachine.