In Memoriam Rob Komala

Op 22 april jongstleden is Rob Komala onverwacht komen te overlijden. In 1984 was hij de mede-oprichten van Atelier magazine en sinds de start van Kunstenaar Magazine ook het hart en de ziel van dit digitale blad voor tekenaars en schilders.

Bruisend persoon

In december 2003 leerde ik hem kennen toen ik hoofdredacteur werd van Atelier magazine en al snel kwam ik er achter dat hij het fundament was waar het tijdschrift op gebouwd was. Rob was een rustig persoon, maar hij bruiste enorm. Van heel vroeg tot laat was hij bezig met tekenen en schilderen, in zijn hoofd of echt op doek en papier. Ook de komende weken en maanden zullen er nog artikelen van hem verschijnen omdat hij meerdere nummers vooruit werkte.

Ondanks zijn opleiding als graficus specialiseerde hij zich al snel in het maken van instructieve artikelen voor tekenaars en schilders. Hij kon zich als geen ander verplaatsen in zowel de beginnende als de gevorderde kunstenaar. In de afgelopen 36 jaar zijn er denk ik geen onderwerpen of technieken geweest die hij niet heeft behandeld.

vele specialiteiten

Er is geen nummer van Atelier of Kunstenaar Magazine verschenen waarvoor hij niet minstens 1 instructief artikel schreef. Vaak was hij zo productief dat hij artikelen publiceerde onder verschillende pseudoniemen zoals bijvoorbeeld Ko van het Oosten. In de tijd dat hij werkte voor Atelier magazine, publiceerde hij ook nog meerdere jaargangen van de schriftelijke cursus Atelier Academie, schreef hij instructieve boeken over onder andere bloemen aquarelleren – een van zijn vele specialiteiten –, richtte hij de Sumi-é academie op en gaf hij verschillende live masterclasses voor honderden mensen per dag. Daarnaast produceerde hij honderden video's, vroeger voor Atelier TV en recent voor Kunstenaar Magazine. Hier vind je een overzicht van de honderden artikelen en video's van zijn hand in dit magazine: https://www.kunstenaar.nl/zoeken/rob%20komala 
En ondanks dat zijn naam grote bekendheid genoot onder de (amateur)tekenaars en schilders in Nederlands bleef hij altijd heel bescheiden. En altijd kon ik op hem rekenen om bij eender welk onderwerp met eender welke techniek iets op heel korte termijn te produceren!

adieu!

Liefste Rob, we zullen je missen, ik zal je missen, als redacteur, als vriend, maar ook alle tekenaars en schilders die jouw instructieve artikelen en video’s zo apprecieerden zullen je missen.