Feesttafel in olieverf

2019 is een jaar vol kunstenaarsverjaardagen en kunstfeesten. Het is het jaar dat Talens haar 120ste jubileum viert, het Rembrandtjaar en het jaar waarin de 100ste uitgave van Kunstenaar Magazine het licht ziet. Daarom schilder ik een feesttafel in Rembrandt extra fijne olieverf, uit de speciale Rembrandt Jubileum set.

Benodigdheden

Uiteraard heb je een drager, verf en penselen nodig. Een drager zoals canvas, canvasboard of een olieverf papierblok. Gebruik Olieverf Medium indien de verf te dik en pasta-achtig aanvoelt, want als je oplos- of schoonmaakmiddel gebruikt, verlies je kleurkracht. Voor degenen die last hebben van allergieën door de geur van deze middelen heeft Talens de “Colourless White Spirit” in de handel, deze is helemaal geurloos. Voor de platte en ronde penselen kun je kiezen uit harde varkensharen, synthetic bristle, selected filament en marterharen kwaliteit.

Laag over laag schilderen

Bovenaan is een monochrome (omber) schetsopzet van de feesttafel met een chocoladetaart en een puntje ervan op een bordje. Het referentiebeeld kun je in de video zien. De schets is licht en transparant opgezet. Het doel van de schets is om een plattegrond voor te bereiden waarmee je het einddoel kunt bereiken: een olieverfschilderij.
In het midden zie je hoe een tweede laag verf de achtergrond opbouwt. Met verticale penseelstreken die grenzen aan de chocoladetaart waaruit een puntje is weggehaald. Deze achtergrond krijgt meerdere lagen van ultramarijn blauw vermengd met het omber bruin.
Onderaan het geheel van een fase. Zowel de achtergrond als het tafelblad heb ik met verticale penseelstreken vormgegeven. Daardoor komen de vormen van de schaal, schotel en kerstballen duidelijk naar voren.

Een smakelijke chocoladetaart punt                                                                                      

Boven is een close-up van het taartpuntje in een tussenfase. Het verschil tussen licht en donker is duidelijk, de olieverf is nog vrij dun en transparant.
Onderaan zie je het hele schilderij net voor het einde. Merk op dat de ovaalvormen van zowel de schotel als de taartschaal nog niet correct zijn. Wil je de onjuistheden gemakkelijker herkennen? Draai het schilderij dan op z’n kop, dan zie je het duidelijker.

video

Uiteraard is deze video versneld, het is onmogelijk om een olieverfschilderij te schilderen met deze werkwijze in zes minuten. Je kunt in elk geval de volgorde van de opbouw volgen. Wil je bepaalde delen goed bestuderen dan kun je tegenwoordig de afdraaisnelheid van de video vertragen. Op een laptop of computer is het duidelijker dan op een tablet of mobieltje. Je kunt samen met ons een feestje bouwen; een feestje mét chocoladetaart!

Eindresultaat

Het eindresultaat kun je vergroot zien indien je op de afbeelding klikt. Dan kun je details beter bestuderen. In deze opzet overheersen de bruine kleuren: omber, gebrande Siena en oker. Donkere kleuren bereiken we door omber met ultramarijn blauw te mengen, om een kleur lichter te maken kun je titaanwit of Napelsgeel aan de kleur toevoegen. Smakelijk schilderen, dat wens ik alle lezers toe.